Δελτίο Τύπου: Ederlezi

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

«Η ΕΛΠΙΔΑ»

______________________________________________________________________________

Αριθ. Πρωτοκόλλου: 727

6 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου: Ευχές του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ» για το Ederlezi

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» θέλει να ευχηθεί σε όλους τους Ρομά, καλό Εντερλέζι και χρόνια πολλά.

Και φέτος, γιορτάζουμε την γιορτή της άνοιξης η οποία είναι συνδεδεμένη με την γιορτή του Άγιου Γεώργιου, στις 6 Μαΐου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Με τη διαφορά ότι αυτή τη χρονιά ο καθένας θα γιορτάσει σπίτι του με την οικογένεια του λόγω της πανδημίας του COVID19. To Εντερλέζι και ο δεκαπενταύγουστος, τον οποίο γιορτάζουμε στις 28 Αυγούστου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο την Παναγία την Μπογορόδιτσα, είναι δύο μεγαλύτερες γιορτές των Ρομά και περνάνε από γένια σε γενιά.

Το Εντερλέζι γιορτάζεται από όλους τους Ρομά παγκοσμίως με μικρές παραλλαγές. Στον οικισμό μας ακολουθούσαν την ημέρα της γιορτής το εξής τελετουργικό. Κάθε οικογένεια έσφαζε ένα ή περισσότερα αρνιά και πολλές φορές η θυσία αυτή είχε και ένα τάμα στο όνομα κάποιου, η ζητούσανε κάτι από τον άγιο. Για παράδειγμα αν μία οικογένεια έκανε γιο ή  αν ένα παιδί πέρασε κάποιο πρόβλημα υγείας και έγινε καλά, οι γονείς του που το έταξαν, του κάνουν τη γιορτή στο ederlezi μέχρι το παιδί να παντρευτεί. Μάλιστα, το παιδί που δε θέλει να χαθεί η γιορτή του, την περνάει στο πρώτο του παιδί. Έτσι έχει διασωθεί ως τις μέρες μας.

Ευχόμαστε χρόνια πολλά και στέλνουμε τους θερμότερες ευχές μας στους εορτάζοντες της κάθε οικογένειας.

Δελτίο Τύπου: Ευχαριστήριο Συλλόγου προς τους κατοίκους και τις Υπηρεσίες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ» _____________________________________________________________________ Αριθ....