Δελτίο Τύπου: Εορτασμός της 8ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά

  • από

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης “Η ΕΛΠΙΔΑ”, εύχεται χρόνια πολλά σε όλους τους Ρομά.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για όλους τους Ρομά ανά τον κόσμο ως ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομά ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα. Επέλεξαν μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει την Γη και στην μέση μια ρόδα, αυτήν την ρόδα που αρχικά κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου.

Στον χώρο του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε εορτασμός για την παγκόσμια ημέρα Ρομά, 53 χρόνια μετά το Συνέδριο του Λονδίνου, όπου μέλη του Συλλόγου μαζί με το Δ.Σ., γυναίκες, άνδρες και παιδιά συμμετείχαν ελεύθερα στο φαγοπότι και τον χορό, τιμώντας την ταυτότητα και την καταγωγή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, οι κοινότητες τους εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Για τον λόγο αυτό η ημέρα αυτή συμβολίζει τον αγώνα των Ρομά για την διεκδίκηση του αυτονόητου για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Ο εορτασμός αυτός πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογό μας στο πλαίσιο της Δράσης <<Αμαρό Μαγκιπέ>>, το όνομα της οποίας μεταφράζεται στη Ρομανί ως <<το δικό μας επίτευγμα, η υπερηφάνεια για το δικό μας έργο>>. Η Δράση «Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης 1 «Ενδυνάμωση των Γυναικών και των Νέων Ρομά» του Προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» και επιχορηγείται από τα EEA Grants Greece (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021).

1022- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ