Η ταυτότητα του Συλλόγου μας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Ο οικισμός

Το Δροσερό είναι ένας από τις μεγαλύτερους και παλαιότερους καταυλισμούς Ρομά στην Ελλάδα. Βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Ξάνθης και απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σήμερα, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του οικισμού αριθμεί περίπου 8.300 κατοίκους. Οι κάτοικοι του Δροσερού απασχολούνται σε εποχικές αγροτικές εργασίες και πολλοί από αυτούς είναι πλανόδιοι μικροπωλητές. Το Δροσερό θεωρείται ένα μικρό γκέτο με πολλά προβλήματα. Ο οικισμός μαστίζεται από την ανεργία, τον αναλφαβητισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τους εφηβικούς γάμους και σε πολλές περιπτώσεις ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι οι κοινωνικές παροχές.

Η ίδρυση του συλλόγου

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά. Επιθυμία και ανάγκη αυτών των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό όργανο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν συλλογικά ως Ρομά γυναίκες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Το όραμα

Οι δράσεις του Συλλόγου επικεντρώνονται στους εξής τομείς:

  • Εκπαίδευση παιδιών, μαθητών δημοτικού και γυμνασίου και μαθήματα εγγραματισμού ενηλίκων
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας
  • Θέματα υγείας, ενδοοικογενειακής βίας, κοινωνικής ένταξης, κλπ.
  • Βελτίωση υποδομών διαβίωσης στον οικισμό και ένταξη του οικισμού στο σχέδιο πόλης της Ξάνθης.
  • Συνεργασία με φορείς, οι σκοποί των οποίων συμπίπτουν με αυτούς του Συλλόγου
  • Δικτύωση με κρατικούς φορείς, συλλόγους, ΜΚΟ και Οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά

Ο χώρος του Συλλόγου

Το «σπίτι» του Συλλόγου είναι χωρισμένο σε δύο χώρους. Ο πρώτος είναι μία ενιαία αίθουσα με γραφεία για τις συνεδριάσεις και τις δράσεις των ενηλίκων, ενώ ο δεύτερος χώρος έχει μετατραπεί σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς Δροσερίτες προσχολικής ηλικίας. Ο Σύλλογος είναι ένα πολυδύναμο κέντρο ψυχαγωγίας, μαθημάτων, συνεύρεσης  και  ελεύθερης έκφρασης. Αυτός ο μικρός τοπικός Σύλλογος με την τόσο πλούσια δράση, κίνησε το ενδιαφέρον διαφόρων φορέων που θέλησαν να υποστηρίξουν και να επιβραβεύσουν το έργο του.

Στήριξη κατοίκων

Από το 2006 έως σήμερα, ο παρακάτω αριθμός κατοίκων έχουν υποστηρίξει με την υπογραφή τους, τα αιτήματα και τις δράσεις του Συλλόγου μας.

3.697 άτομα, μας έχουν εμπιστευτεί, από το 2006 ως το 2019, στο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα τους και τις καλύτερες συνθήκες ζωής.

Τα ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ»