Επισκέπτες

Επισκέπτες

Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Συλλόγου, ακολουθώντας έναν προοδευτικό δρόμο τόσο η Πρόεδρος του Συλλόγου όσο και μέλη του, συνάντησαν ανθρώπους τόσο στο χώρο του συλλόγου, προκειμένου να δουν τις δράσεις, όσο και εκτός αυτού προκειμένου είτε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα των Ρομά είτε να τους ευαισθητοποιήσουμε για τη διάδοση του πολιτισμού των Ρομά.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών για τη χάραξη πολιτικής για τους Ρομά, η πρόεδρος του συλλόγου κα. Σουλεϊμάν συναντήθηκε στις 31.12.2014 μαζί με τον πρέσβη κ. Αϋφαντή, συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα σχετικά με τα προβλήματα των Ρομά και το θέμα της εκπαίδευσης.

Συνάντηση της προέδρου του συλλόγου κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το 2016, 14 μαθητές και μαθήτριες Ρομά του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης βρέθηκαν στην Αθήνα για να επισκεφθούν τη Βουλή των Ελλήνων και το Σάββατο 23 Απριλίου, μετά από επικοινωνία του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών “Η ΕΛΠΙΔΑ” με το γραφείο του Πρωθυπουργού, είχαν την ευκαιρία με τους συνοδούς καθηγητές τους και την Πρόεδρο του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ» να συνομιλήσουν σε εγκάρδιο κλίμα με τον Πρωθυπουργό εκθέτοντας τα προβλήματα του οικισμού τους. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, υποσχέθηκε στα παιδιά πως θα επισκεφθεί τον οικισμό μας και θα έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν ξανά. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα με αυτή την εμπειρία που έζησαν.

Συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» και των μαθητών του 8ου γυμνασίου Ξάνθης 23.4.2016.

Συμμετοχή της Προέδρου στον Πρώτο Επίσημο Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ρομά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Στις 8 Απριλίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, βρέθηκε στην Αθήνα η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», Σουλεϊμάν Σαμπιχά για να παρευρεθεί στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη μέρα αυτή. Ήταν ο πρώτος επίσημος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ρομά, από το 1990 που καθιερώθηκε. Εκπρόσωποι των ενώσεων των Ρομά που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μικρά παιδιά και μαθητές κλήθηκαν να γιορτάσουν την ημέρα και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρωθυπουργό.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε και συζήτησε για τα εξής βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικισμό της, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς Ρομά πανελλαδικά, με 8.293 κατοίκους:

  1. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση και το ζήτημα της χωρητικότητας στα σχολεία του οικισμού. Για τα πρώτα 27 παιδιά που εντάχθηκαν σε σχολεία μέσα στη πόλη της Ξάνθης, μετά την παρέμβαση που ζήτησε ο Σύλλογος από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης. Η πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως από τις 1 Μαΐου 2019 που θα ξεκινήσουν οι εγγραφές θα γίνουν και οι αιτήσεις για τις μεταγραφές των υπόλοιπων παιδιών, από τα «γκετοποιημένα» σχολεία του οικισμού σε σχολεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Θα πρέπει ωστόσο να καθιερωθεί το σχολικό λεωφορείο και να ξεκινήσει αστική συγκοινωνία.
  2. Τα προβλήματα στην εργασία και η εξαφάνιση με το πέρασμα των χρόνων των παραδοσιακών επαγγελμάτων των τσιγγάνων. Αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχουν σταλεί, από τον Σύλλογο, τα τελευταία 4 χρόνια σχετικά με τη δημιουργία της «Κάρτας Πλανοδίου Γυρολόγου» στα αρμόδια Υπουργεία. Μια πρόταση που αν θεσμοθετηθεί θα βοηθήσει όχι μόνο τους Ρομά και το κράτος, αλλά και τους μη Ρομά που προσπαθούν να πουλήσουν για παράδειγμα τερλίκια ή μια σακούλα χόρτα.
  3. Τα προβλήματα με όλους τους οικισμούς που δεν είναι ενταγμένοι στο σχέδιο πόλης και γίνονται άθελα τους «καταφύγιο» παρανομιών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 8.4.2019.

Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας, ο Σύλλογος έχει επαφές πολιτικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως κόμματος, με στόχο την σωστή ενημέρωση τους για τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στη Θράκη αλλά και πανελλαδικά. Ο Σύλλογος προσπαθεί πάντα, πέρα από την ενημέρωση να παραδίδει και καλές πρακτικές, που θα βοηθούσαν στην επίλυση.

Στις 26.4.2018, η πρόεδρος του Συλλόγου βρέθηκε προσκεκλημένη στη δεξίωση που διοργάνωσε η Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, για την ημέρα του Βασιλιά (King’s day). Στη δεξίωση, η πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε φιλικό επίπεδο πάνω στα θέματα των Ρομά, με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας με το ΠΑΣΟΚ και την κα. Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στις 26.4.2018.

Από το 2012 – 2015, πρωθυπουργός της Ελλάδας διετέλεσε ο Αντώνης Σαμαράς με την ΝΔ. Ο Σύλλογος είχε επαφές για να ενημερώνει τη κυβέρνηση για τρέχον θέματα των Ρομά.

Ανταλλαγή ευχών, με τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Ο Σύλλογος αποκτά φίλους.

  • Γνωριμία και συζήτηση με τον κ. Hermes Herrera Hernandez που μίλησε στα πλαίσια της διοργάνωσης του 1ου Ισπανόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ξάνθη, το Σάββατο 23 Μαΐου 2009, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Μ.Κ.Ο, Εντροπία, διοργάνωσαν εκδήλωση- αφιέρωμα για τα 50 χρονιά της Κουβανικής επανάστασης. Ο Πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, κύριος Hermes Herrera Hernandez μίλησε με θέμα: «50 χρόνια Κουβανική επανάσταση- Η Κούβα σήμερα». Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, ήταν παρούσα, μετά από πρόσκληση του Πρέσβη, για να συνομιλήσουν για ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στην παραγωγή πούρων, λόγω των καλών καπνών που παράγει η περιοχή της Θράκης. Ο Πρέσβης ζήτησε από την κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν να ξεκινήσει τις πρώτες επαφές για τη δημιουργία του συνεταιρισμού, ενώ από την πλευρά του προσφέρθηκε να δώσει την τεχνογνωσία με εμπειρία σε αυτό γυναίκες από την Κούβα Το 2010, στην επίσκεψη της Προέδρου στην Αμερική, πραγματοποίησε συναντήσεις με ανθρώπους που θα παρέδιδαν την επωνυμία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι επαφές με γνωστούς και φίλους Πομάκους όπου συμφώνησαν για συνεργασία πάνω στην παραγωγή συγκεκριμένου είδους καπνού. Έπειτα, συναντήθηκε με ανθρώπους από τη Δυτική Μακεδονία, που κατείχαν το κομμάτι της συσκευασίας και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Το 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Μάρκου Μπόλαρη, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελλάδας, με παρουσία του κ. Γιώργου Πελαργίδη, σύμβουλος στα πολιτικά, της Πρεσβείας της Αμερικής στην Αθήνα, για την παροχή έκτασης γης και έναν γεωπόνο με εξειδίκευση στα καπνά. Το σημαντικό κομμάτι είναι ότι τα καπνά θα παραχθούν με βιολογικό τρόπο. Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, προϊστάμενος του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσφέρθηκε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο. Σημαντικό ρόλο στις συναντήσεις, παίζει ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, φίλος και υποστηρικτής του Συλλόγου. Οι προσπάθειες για την δημιουργία του συνεταιρισμού και την υλοποίηση της ιδέας παραγωγής πούρων, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον Πρέσβη της Κούβας κ. Hermes Herrera Hernandez

  • Συνάντηση της προέδρου του συλλόγου με την εντεταλμένη του Ο.Η.Ε. κα Gay MacDougall (27 & 28 Νοεμβρίου 2012, 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις Μειονότητες, Γενεύη, Ελβετία)

Η πρόεδρος του συλλόγου κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά συναντά την κα Gay MacDougall εντεταλμένη του Ο.Η.Ε.

Επίσκεψη Αμερικανών πρέσβεων και προξένων στο χώρο του Συλλόγου, όπως του κ. Robert King, του κ. Patrick Konel, του κ. Dard Muehlhe και του κ. Rafael Diaz, αλλά και επίσκεψη και πρόσκληση της Προέδρου του Συλλόγου μας σε διάφορες εκδηλώσεις:

  • Στις 14.2.2019, επισκέφθηκε το χώρο του Συλλόγου μας ο Γενικός Πρόξενος Gregory W. Pfleger του Αμερικάνικου Προξενείου Θεσσαλονίκης με σκοπό να γνωρίσει και ενημερωθεί για τις δράσεις του Συλλόγου μας και την κατάσταση των Ρομά στην Θράκη και στην Ελλάδα γενικότερα. Ο Πρόξενος ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για όλες τις δράσεις του Συλλόγου, ώστε να έχει στοιχεία και επιχειρήματα στις επόμενες συναντήσεις με διάφορους Αρμόδιους Φορείς. Η Πρόεδρος σε αυτό το σημείο εξήγησε στον Πρόξενο, ότι σε δύο σημεία δίνει τη περισσότερη προσοχή ο Σύλλογος. Να ενταχθούν όλα τα παιδιά σε σχολεία μέσα στην Ξάνθη και να ενταχθεί ο Οικισμός στο Σχέδιο Πόλης. Ο Πρόξενος, δήλωσε πως όσο ήταν στην Αμερική, πάντα παρακολουθούσε την κουλτούρα των Ρομά και πως ήταν πολύ χαρούμενος που πρώτη φορά στη ζωή του επισκεπτόταν έναν οικισμό Ρομά. Μέσα από αυτή την επίσκεψη, επιβεβαιώθηκαν όσα ακριβώς πίστευε. Καταλαβαίνει πως οι Ρομά παλεύουν για μια ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον Γενικό Πρόξενο Gregory W. Pfleger, στο χώρο του Συλλόγου μας, 2019.

  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν παρευρίσκεται σε δεξίωση του Αμερικανικού Προξενείου με τους Mr.s Suzanne Lawrence και τον Πρόξενο Mr. Robert P. Sanders., στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια εορτασμού για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, Independence of the United States of American, το 2015.

Η κα Ρεσμεγκιούλ Σαλή Ογλού, ο Πρόξενος κ. Robert P.Sanders, η κα Σουλεϊμάν Σαμπιχά και ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος 6.7.2015

  • Στις 6.11.2014, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χώρο του Συλλόγου μας, ο κ. Rafael Diaz, ο υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αθήνας συνοδευόμενος των συνεργατών του, κα. Ξένη Κοσμίδου από το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης και της κας. Χριστίνας Ρουγγέρη από την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση τους για όλα τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της Θράκης αλλά και πανελλαδικά.

Η κα. Ξένη Κοσμίδου, η κα. Χριστίνα Ρουγγέρη και ο κ. Rafael Diaz μπροστά από το χώρο του Συλλόγου.

  • Το 2009 στο γενικό Προξενείο της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον Πρόξενο κ. Robert King, παρακολουθούν την ομιλία του Αμερικανού Πρέσβη κ Daniel Speckhard.

Η πρόεδρος του συλλόγου με τον κ. Robert King κατά τη διάρκεια της βράβευσής της από το Αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης (2009).

  • Το 2015, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον πρεσβευτή κ. David Pearce, στο Γενικό Προξενείο της Αμερικής στην Θεσσαλονίκη.

H Πρόεδρος του Συλλόγου χαιρετά τον πρεσβευτή κ. David Pearce και την Γενική Πρόξενο ΗΠΑ κα.Rebecca Fong, τον Οκτώβριο του 2015.

  • Στο Γενικό Προξενείο της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, το 2008, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Ημέρα των Ρομά.

Η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον Πρόξενο κ. Robert King, με τον κ. Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, τον κ. Μουφίτ και άλλους προέδρους Συλλόγων Ρομά από την Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση το 2008 για την Διεθνή μέρα των Ρομά.

  • Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, το 2007, κ. Hoyt Brian Υee, επισκέφθηκε δύο φορές τον Σύλλογο μας με σκοπό να ενημερωθεί για τις δράσεις του Συλλόγου και ιδιαίτερα για την εκπαίδευση των Ρομά. Μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου, την κα. Σαμπιχά, επισκέφθηκαν τα σχολεία του οικισμού.

O Αμερικανός Πρόξενος, κ. Hoyt Brian Υee (2007)

 

  • Επίσκεψη του Γάλλου προξένου Christophe Le Rigoleur στο χώρο του συλλόγου το 2013 με σκοπό την ενημέρωση για τις δράσεις του συλλόγου,τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, τις χρηματοδοτήσεις και την ύπαρξη συνεργασίας με Γάλλους αρμοδίους για θέματα Ρομά. Η πρόεδρος τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και τις προσκλήσεις σε εκδηλώσεις της πρεσβείας και τον ενημέρωσε για συνεργασία με τον κ. Rustem Robert και την κα. Ελένη Τσετσέκου.

Συζήτηση της κας. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον Γάλλο πρόξενο Christophe Le Rigoleur στο χώρο του συλλόγου.(22/4/2013)

  • Συνάντηση με τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Griffin, τον κ. Pakapat Thipayaprapai. τον στενό συνεργάτη της πρεσβείας κ. Άκη Σακελλαρίου και τον συνεργάτη του συλλόγου κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο (2015). με σκοπό να ενημερωθεί για τις δράσεις του συλλόγου και έγινε πρόταση για να επισκεφτεί την Αυστραλία και να δει τους Ρομά εκεί και τόνισε ότι στην Αυστραλία το σχολείο πάει στους Ρομά., και μας έδωσε σχετικό υλικό.

      H Πρόεδρος του Συλλόγου κα Σουλεϊμάν με τον Πρέσβη της Αυστραλίας κ. Griffin, τον κ. Pakapat Thipayaprapai.τον κ. Άκη Σακελλαρίου και τον κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο (2015).
  • Η πρόεδρος του συλλόγου επισκέφτηκε τη Νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα στις 4.7.2019 και συνομίλησε με τον πρέσβη κ. Jørn Eugene Gjelstad και την κα.Polyxeni Anastasiou, EEA & Norway Grants Officer. Ο Πρέσβης Gjelstad εκτίμησε τις περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων Ρομά που μπόρεσε να του δώσει η κα Σουλεϊμάν. Το θέμα της εκπαιδευτικής πρόσβασης για τα παιδιά του οικισμού συζητήθηκε σε βάθος. Ο πρέσβης Gjelstad εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το σταθερό και αποτελεσματικό έργο που έκανε ο Σύλλογος στην κοινότητα για να αυξήσει την παρακολούθηση του σχολείου. Η Πρόεδρος εξήγησε ότι οι επιχορηγήσεις του ΕΟΧ αποτελούν μέρος αυτού του σημαντικού έργου και ότι «Η ΕΛΠΙΔΑ» ελπίζει να συνεχίσει την καλή συνεργασία της με το Ταμείο ΕΟΧ.

 

  • Επίσκεψη της κας. Ιsabella Michalache ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεύθυνη για το πρόγραμμα JUST Rom και συνάντηση με 100 άτομα κατοίκους του οικισμού για θέματα εκπαίδευσης, ένταξη στο σχέδιο πόλης και υποδομές, εργασία, στέγαση και πρόστιμα.

Συζήτηση της Isabella Michalache με τα μέλη του Συλλόγου και κατοίκους του οικισμού, στο χώρο του Συλλόγου στις 8.3.2017.

Την ίδια μέρα παρακολούθησε τις δράσεις του συλλόγου και τη δημιουργική απασχόληση, προετοιμασία των παιδιών 3-5 χρονών που ετοιμάζονται για τα σχολεία της Ξάνθης και μίλησε με τα παιδιά στα ρομανέ και τα ευχαρίστησε για τις ανοιξιάτικες κάρτες που της ετοίμασαν.

  • Στις 13-17 Μαΐου διοργανώθηκε από τη FUEN ένα κλειστό συνέδριο με θέμα την εκπαίδευση της μειονότητας, ένα συνέδριο για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση και έγινε σε μυστικότητα. Στο εν λόγω συνέδριο η πρόεδρος του συλλόγου κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν χαιρέτησε, δηλώνοντας, ποια είναι και τι εκπροσωπεί. Αρχικά έθεσε το πρώτο ερώτημα : «Αφού κάνετε ένα συνέδριο για τις μειονότητες της Θράκης, γιατί δεν μας προσκαλέσατε; Και δεν μας δώσατε πρόσκληση, ενώ το συνέδριο δεν είχε γνωστοποιηθεί; Επίσης ρώτησε, πως αφού ενδιαφέρονται για την μειονότητα, τότε γιατί δεν άφησαν το σύλλογο να μοιράσει φυλλάδια για το έργο του;» Ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Fuen, ρωτώντας τον  πόσοι σύλλογοι Ρομά από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία είναι εγγεγραμμένα μέλη στην οργάνωσή αυτή; Ξεκίνησε λέγοντας τους, πως άκουσε, πως θα ασχοληθούν με τις γλώσσες των μειονοτήτων, γεγονός πολύ σημαντικό, όμως δεν ανέφεραν καθόλου τους Ρομά και την ρομανί. Ευχαρίστησε τον κ.Τσιτσελίκη, αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και πρόεδρος της ελληνικής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στην ομιλία του μίλησε για τσιγγάνους και έτσι η Σαμπιχά πήρε το θάρρος να μιλήσει, αν και αρχικά δεν της δόθηκε ο λόγος. Επιπλέον αναφέρθηκε και ευχαρίστησε και τον κ.Μιλλά, συγγραφέα και αρθρογράφο, μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τον κ.Matic Germovsek, πρόεδρος της νεολαίας Ευρωπαϊκών εθνοτήτων (ΥΕΝ), ο οποίος αναφέρθηκε στην κουλτούρα των Ρομά και έβαλε και ένα σχετικό video, γεγονός έκπληξη σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε χωρίς συμμετοχή Ρομά. Μετά από αυτές τις αναφορές έγινε δυνατή η συμμετοχή της Σαμπιχά στο συνέδριο, λαμβάνοντας τον λόγο. Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα που συνέβησαν από το Flesmoyrk ως την Κομοτηνή, που ήταν ο πρώτος χρόνος προστασίας των μειονοτήτων στην Ευρώπη. Και ομολόγησε ότι είναι πολύ ταραγμένη, γιατί συνεχώς οι Ρομά είναι κάτω από το χαλί και δεν λαμβάνονται υπόψιν πουθενά. Δήλωσε πως είναι δυνατόν να μιλούν για μειονότητες και οι Ρομά, μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες στην Ευρώπη, να μην αναφέρονται πουθενά και τα προβλήματα επιβίωσης και κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν να μην ενδιαφέρουν κανέναν. Τους κατηγόρησε ότι μένουν μόνο στα λόγια και πως οι Ρομά είναι μια μικρή μειονότητα, μέσα σε μια μεγαλύτερη μειονότητα, στη Θράκη, με πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Η Σαμπιχά είπε πως οι Ρομά στην Ελλάδα, θα είναι μια μεγάλη μειονότητα, και αν συγκεντρωθούν όλοι μαζί, υπερτερούν  της μουσουλμανικής μειονότητας. Ακόμη, ανέφερε πως στη Θράκη, άλλοι χρησιμοποιούν τους Ρομά για να εκλεγούν και να γίνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες και βουλευτές και άλλοι τους χρησιμοποιούν στο θρησκευτικό κομμάτι. Σε όλη την Ελλάδα, οι Ρομά έχουν χιλιάδες προβλήματα, είναι μια βόμβα, που κανείς δεν βλέπει…

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον πρόεδρο της FUEN, Hans Heinrich Hansen στη Κομοτηνή το 2015


Mε τον κ.Matic Germovsek, πρόεδρο της νεολαίας Ευρωπαϊκών εθνοτήτων (FUΕΝ)

  • Συνάντηση με την Soraya Post (MEP European Parliament), Ρομά ευρωβουλευτή τον Οκτώβριο του 2014 σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για την ένταξη των Ρομά. «Roma inclusion on the ground – The ROMACT experience», με την οποία είμαστε διαρκώς σε επαφή.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με την κα. Soraya Post (MEP European Parliament), Ρομά ευρωβουλευτή.

  • Επίσκεψη στο χώρο του Συλλόγου το 2009 της κας Teresa Sorde, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ερευνήτριας σε θέματα πολιτισμού των Ρομά και εθελόντρια στον σύλλογο Drom Kotar Mestipen.

H κα. Teresa Sorde υπογράφει στο βιβλίο των επισκεπτών του Συλλόγου μας.

  • Επίσκεψη της Suzane Usein στον Σύλλογο μας το 2018 από την οργάνωση FRIDA The Young Feminist Fund, με σκοπό να δει πρακτικές του συλλόγου μας, δράσεις σε τοπικές υπηρεσίες και προσπάθειες ενδυνάμωσης των κατοίκων του οικισμού και να τις μεταφέρει σε άλλους νέους γυναικείους συλλόγους.

 

  • Επίσκεψη της Annabel Carballo, European Project Manager Coordinator Coordinadora tècnica de Projectes Europeus, από την Ισπανία στο χώρο του Συλλόγου μας το Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έκανε ένα ντοκιμαντέρ για τους Ρομά και την ιστορία τους και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τίτλο The path of the Roma

 

  • Στενή συνεργασία και επικοινωνία με τον κ.Orhan Galjus (Chair, EBU Roma task force Group), Ρομά ακτιβιστής και δημοσιογράφος, που λειτουργεί ένα ρομανό ραδιοφωνικό σταθμό (radio Patrin News Network). Πρόεδρος του Ευρωασιατικού δικτύου ακαδημιών Ρομά και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομά.
  • Στις 8-9 Φεβρουαρίου 2008, το European Roma Information Office (ERIO), διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη συνέδριο με θέμα «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ», όπου ζητήθηκαν και στοιχεία για την εκπαίδευση του Δροσερού και η εμπειρία του συλλόγου και η σύλλογος ενημερώθηκε για την κατάσταση των Ρομά στην Τουρκία.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά στην Κωνσταντινούπολη το 2008 με γυναίκες Ρομά από Sulukule στο συνέδριο από το ERIO για “ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”

  • Μέλη του συλλόγου ταξιδεύουν στην Ισπανία με γυναίκες Ρομά και την κα Κορνηλία Χατζημασούρα στις 21-25 Νοεμβρίου 2009. Πρόκειται για μια συνάντηση για την προετοιμασία Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών Ρομά, που οργανώθηκε από την ΜΚΟ Drom Kotar Mestipen. τόσο στην Βαρκελώνη, στην Κόρδοβα και στην Μαδρίτη, Ισπανία.

Ισπανία με γυναίκες Ρομά και την κα Κορνηλία Χατζημασούρα στις 21-25 Νοεμβρίου 2009, Συνάντηση για την προετοιμασία Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών Ρομά, ΜΚΟ Drom Kotar Mestipen. Βαρκελώνη, Κόρδοβα, Μαδρίτη, Ισπανία

  • Επίσκεψη του γνωστού δημοσιογράφου της εφημερίδας «The economist» κ. Bruce Clark στο χώρο του συλλόγου στις 20.11.2014 μαζί με τον κ.Αντώνη Κοσμίδη. Η συνάντηση αυτή προέκυψε κυρίως μετά το «σάλο» που δημιουργήθηκε από την απόσυρση της υποψηφιότητας της προέδρου στις ευρωεκλογές του 2014, λόγω της καταγωγής της ως Ρομά και ο κ.Bruce Clark της δήλωσε την συμπαράστασή του. Το άρθρο της συνέντευξης το δημοσίευσε στην εφημερίδα «The economist».

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τον κ. Bruce Clark.

Μέλη του συλλόγου γνωρίζουν σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας, είτε σε άλλους χώρους είτε κατά την επίσκεψή τους στο χώρο του συλλόγου:

  • Ο κ. Μηνάς Εφραίμογλου και όλη η οικογένειά του, στήριξε έμπρακτα το έργο του Συλλόγου και χρηματοδότησε τις παιδικές δραστηριότητες.

Ο κ. Μηνάς Εφραίμογλου στο χώρο του συλλόγου το 2008.

  • H υπουργός Εξωτερικών κα. Ντόρα Μπακογιάννη με τους συνεργάτες της, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο τότε υπεύθυνος του γραφείου πολιτικών υποθέσεων κ. Βασίλειος Μπορνόβας επισκέφτηκαν το χώρο του Συλλόγου. το 2007. Η κα. Μπακογιάννη ενημερώθηκε για την κατάσταση των Ρομά στην Θράκη και την κατάσταση στην εκπαίδευση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό και τις θέσεις των τοπικών αρχών. Στο τέλος της συνάντησης μοίρασε δώρα στα μικρά παιδιά του οικισμού, που συμμετέχουν στην δημιουργική απασχόληση του συλλόγου.

Η κα. Μπακογιάννη, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, η κα. Έυα Τσαρούχα, ο κ. Τάσος Δημόκας και ο κ. Θεολόγης Καλαϊτζής στο χώρο του συλλόγου το 2007.

  • Ο κ. Τέρενς Κουίκ, δημοσιογράφος και πολιτικός, επισκέφτηκε το σύλλογο το 2014 κυρίως μετά τις ευρωεκλογές.

Επίσκεψη του κ. Τέρενς Κουίκ στο χώρο του Συλλόγου.

  • Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος και πολιτικός επισκέφτηκε μαζί με την κα. Μαρία Δημητρίου, υποψήφια Ρομά ευρωβουλευτής και επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας.

    Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στο χώρο του συλλόγου το 2014.

     

  • Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, μετά τη παρουσίαση του βιβλίου του «Πατριωτισμός και αριστερά», στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στην Κομοτηνή συνομίλησε με την πρόεδρο του συλλόγου.
  • Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έγινε συνάντηση στο Υπουργείο στις 25.5.2016 με θέμα συζήτησης την παραγωγή βιολογικών Πούρων στη Θράκη, όπου παρών ήταν ο κ. Γιώργος Πελαργίδης, σύμβουλος πολιτικών θεμάτων  της Αμερικανικής Πρεσβείας και η κα. Άννα Παπαδοπούλου, που προσφέρθηκε να βοηθήσει στη λειτουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Ο κ. Γιώργος Πελαργίδης, η κα. Άννα Παπαδοπούλου, η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ο κ. Μάρκος Μπόλαρης στη συνάντηση τους στο Υπουργείο.

Και ως Υφυπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε το χώρο του Συλλόγου στις 27.12.2018 όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των κατοίκων του Δροσερού και τις πιέσεις που δέχονται, τον εκτουρκισμό και τη λειτουργία των παράνομων τζαμιών του οικισμού.

Η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον κ. Μάρκο Μπόλαρη στο χώρο του Συλλόγου, 27.12.2018.

  • Το Ι.Μ.Χ.Α. (ινστιτούτο μελετών χερσονήσου του Αίμου) αποτελεί στυλοβάτη των δράσεων του συλλόγου, έτσι αντιπροσωπία του, ο πρόεδρος του κ. Ιωάννης Τσεκούρας, η κα. Νάσκου Περράκη και η γραμματέας κα. Ελένη Χαϊδιά, επισκέφτηκαν το χώρο του συλλόγου, παρακολούθησαν δράσεις ενισχυτικής διδασκαλίας που χρηματοδοτούνται από το Ι.Μ.Χ.Α. και έκανα συζήτηση και προγραμματισμό για συνέχιση και ενδυνάμωση των δράσεων την επόμενη σχολική χρονιά και ενημερώθηκαν για την κατάσταση της παιδείας στο οικισμό του Δροσερού.

3.07.2017: Επίσκεψη ΙΜΧΑ ο κ.Τσεκούρας, η κ.Νάσκου-Περράκη και η κ.Χαϊδιά και ο κ.Αιντίν Μποσταντζή, δημοσιογράφιος από τη μειονότητα που εκδίδει την AZILIKCA.

  • Τον Οκτώβριο του 2018, η πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά βρέθηκε στην Αθήνα, και πραγματοποίησε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε στο γραφείο του κ. Κώστα Τσιάρα, και μαζί με την κα. Φωτεινή Τομαή Κωνσταντοπούλου, συζήτησαν για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του Δροσερού και των Τσιγγάνων πανελλαδικά.

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων, 2018

 

  • Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα. Μπακογιάννη, σε φιλικό επίπεδο. Η κα. Μπακογιάννη είναι γνώριμη του συλλόγου ήδη από το 2007, και σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί για τα νέα της Θράκης.

Με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός εξωτερικών και βουλευτής της Ν.Δ το 2018, συζήτηση για τα θέματα της Θράκης.

  • Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 στο χώρο του Συλλόγου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ύστερα από το αίτημα που του έστειλε ο Σύλλογος για το ζήτημα της φοίτησης όλων των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία της Ξάνθης, εκτός οικισμού.

Επίσκεψη του κ. Γ.Αγγελόπουλου γενικού γραμματέα υπουργείου Παιδείας 14.9.2018 για ένταξη των παιδιών του οικισμού σε σχολεία στην πόλη της Ξάνθης.

  • Την άνοιξη του 2017, επισκέφθηκε τον Σύλλογο και τον οικισμό μας, ο κ. Κυπουργός για τη δημιουργία ενός επεισοδίου για την εκπομπή «Τα μυστικά της μουσικής», που προβάλλεται στην ΕΡΤ. Το επεισόδιο είχε τίτλο «Εγνατία Οδός».

Στα δρομάκια του Δροσερού (συνέντευξη) για την εκπομπή της ΕΡΤ «Τα μυστικά της μουσικής του» του κ.Κυπουργού»

  • Το 2007, μετά την βράβευση της προέδρου του Συλλόγου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, η «Κίνηση Πολιτών» χορήγησε ως δώρο στην αποστολή του Συλλόγου, μια έξοδο σε μια δράση που προάγει τον τσιγγάνικο πολιτισμό, με τον Βασίλη και τον Σαράντη Σαλέα.

Η κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν με τον κ.Σαράντη Σαλέα το 2007.

  • Συνάντηση με την φίλη και υποστηρίκτρια των δράσεων του συλλόγου κα. Σόνια Σιδερά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που μας βοήθησε να οργανώσουμε την παράσταση «Τραϊσαράβ» στο Διάβα των τσιγγάνων».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου με την κα Σοφία Σιδερά, Δημόσιες Σχέσεις Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

  • Το 2009, επισκέπτεται το χώρο του Συλλόγου μας ο ιστορικός κ. Σαράντης Καργάκος με σκοπό να γνωρίσει τα παιδιά του οικισμού και να τους εξιστορήσει στοιχεία του πολιτισμού μας και την συμμετοχή των Ρομά στην ελληνική επανάσταση, όπως του Καραϊσκάκη.

Ο γνωστός ιστορικός κ. Σαράντης Καργάκος, ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, εθελοντής συνεργάτης και υποστηρικτής των δράσεων του συλλόγου και η κα. Σουλεϊμάν (28.4.2009).

  • Τον Μάιο του 2019, ενόψει των εκλογών επισκέφθηκε τον Σύλλογο μας ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον υποψήφιο Ρομά Ευρωβουλευτή κ. Βασίλη Στηροκλέα.

Ο κ. Π.Λαφαζάνης με ομάδα συνεργατών του στο χώρο του συλλόγου στις 15.05.2019.

  • Το σύλλογο επισκέφτηκε και ο κ. Άγγελος Συρίγος, νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πλέον βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, επισκέφθηκε πολλές φορές τον Σύλλογο μας, μεταξύ των οποίων το 2010 με μια ομάδα φοιτητών.

Ο κ. Άγγελος Συρίγος στη φωτογραφία μαζί με φοιτητές του στον Σύλλογο μας, στις 26.11.2010.

 

Από την επίσκεψη της Διπλωματικής Ακαδημίας, στις 11.6.2008, οι ευχές τους στο βιβλίο επισκεπτών του Συλλόγου μας.

 

Απονεμήθηκε στον Σύλλογο, από την Διπλωματική Ακαδημία, στις 11.8.2008, όπου 50 υποψήφιοι ακόλουθοι, επισκέφθηκαν τον Σύλλογο μας.

  • Επίσκεψη της κας. Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου στον Σύλλογο μας στις 28.3.2019. Επισκέφθηκε σε φιλικό επίπεδο για δεύτερη φορά τον Σύλλογο μας, ως υποψήφια το 2014 Ευρωβουλευτής της ΝΔ και ως Πρέσβειρα. Η κα Φωτεινή Τομαή στο βιβλίο της «Κακούργα ιστορία και …ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα» εκδόσεις Παπαζήση αναφέρεται στην πρόεδρο του συλλόγου. (σελ. 382 – 384)

Η κα. Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου στο χώρο του Συλλόγου μας.

  • Στην ελληνοαμερικάνικη ένωση πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας του Δανού φωτογράφου Joakin Eskildsen, με τίτλο «Τhe Roma Journeys» στις 22.9.2008 – 22.10.2008.

Με τον φωτογράφο της έκθεσης, τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τον Αλέξανδρο Χατζή.


Ο πρόεδρος της ελληνοαμερικάνικης ένωσης κ. Γεώργιος Πανιάκος , ο κ. Κώστας Χατζής και η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν το 2007.

Επίσης επισκέφτηκαν το χώρο του συλλόγου ή γνώρισαν το έργο του:

  • Ο κ. Νικόλαος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη
  • Ο κ. Νικόλαος Ξυδάκης, υφυπουργός εξωτερικών
  • Ο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, υπουργείο εξωτερικών, Α4 Δ/νση Τουρκίας
  • Ο κ. Βασίλης Μπορνόβας, πρέσβης
  • Ο κ. Γεώργιος Αϊφαντής, πρέσβης
  • Ο κ. Νίκος Πιπερίγκος, πρέσβης
  • Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, πρέσβης
  • Ο κ. Θάνος Καφόπουλος, πρέσβης
  • Ο κ. Θάνος Αστρακάς, πρόξενος
  • Ο κ. Νικόλαος Πατακιάς, πρέσβης
  • Ο κ. Γεώργιος Σαπουντζής, πρόξενος
  • Ο κ. Νικόλαος Κρίκος, πρέσβης
  • Ο κ. Γεώργιος Κακλίκης, πρέσβης
  • Ο κ. Βασίλειος Ν. Εικοσιπένταρχος, πρέσβης
  • Ο κ. Αντώνιος Παπακώστας, διπλωμάτης – διευθυντής γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης
  • Στις 6.6.2019, επίσκεψη του κ. Συμεών Τέγος, πρώτος σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας με τον κ. Αντώνιο Παπακώστα.
  • Ο κ. Mike Snyder, ακόλουθος στην πρεσβεία των Η.Π.Α.
  • Η κα. Καλλίς Μητράκα, Γενική Γραμματεία του υπουργείου παιδείας
  • Ο κ. Μιχάλης Κασούτας, καθηγητής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Η κα. Lida Dimitriou, ειδική σε θέματα εκπαίδευσης στην πρεσβεία των Η.Π.Α.
  • Η εκπαιδευτική σειρά υποψηφίων ακολούθων της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών στις 11/6/2008.
  • Ο κ. Ιωάννης Ζερβάκης, διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η Εύα Πολυζωγοπούλου το 2011
  • Ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστος.
  • Η κα. Κατερίνα Γιάντσου από το Ε.Κ.Κ.Α.
  • Το 2011, επισκέπτονται το Σύλλογο η κα. Νατάσα Αποστολίδου, από την Ολλανδική Πρεσβεία, ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος, Ίδρυμα Μποδοσάκη και εκπρόσωπος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • Ο κ. Αλέξανδρος Τσολάκης στις 18/7/2012, εμπειρογνώμονας πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Περιφερειακή Πολιτική και η συνεργάτιδα του κ. Βαϊντα
  • Ο κ. Ivan Ivanov, γενικός διευθυντής στο ERIO
  • Η κα. Μαρία Κοπανίδη, παιδοχειρουργός
  • Ο γιατρός κ. Αγκόρτσας, 21.12.2008
  • Ο κ. Κοσμάς Καραΐσκος.
  • Ο κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος
  • Ο κ. Μιχάλης Νάκος
  • Ο κ. Κώστας Καραδέδος
  • Ο κ. Κ. Παπαιωάννου από την εθνική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η κα Βιργινία Τσουδερού, όταν διετέλεσε πρόεδρος Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
  • Ο κ. Ιωάννης Τσεκούρας, Ομ. Καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του Ι.Μ.Χ.Α.
  • Η κα. Παρασκευή Νάσκου – Περράκη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Ο κ. Κ. Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρώην γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών
  • Ο κ. Ελευθέριος Καφώτος, μεταφραστής και ειδικός προσωπικής ασφάλειας.
  • Η κα Χατζημασούρη Κορνηλία
  • Ο κ. Παναγιώτης Δούρος, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,
  • Η κα. Άννα Φραγκουδάκη, πανεπιστημιακός
  • Η κα. Μαρίνα Τομαρά με την κα Σοφία Κουβελάκη, διαχειρίστρια προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, την κα Φαίη Κουτζούκου, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες». Μαζί τους ήρθαν και ο σκηνοθέτης κ. Πάνος Θωμαΐδης, ο ηχολήπτης κ. Λευτέρης Δούρος και ο κάμεραμαν κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, συνεργάτες της για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ.
  • H κα Μέμα Λεβέντη από το Ίδρυμα Λεβέντη και η κα Φωτεινή Παπαδοπούλου (σύζυγος του προέδρου της Κύπρου) μαζί με τον κ. Άγγελο Συρίγο. (19/4/2016).
  • Ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος και η κα Νατάσσα Αποστολίδου από την Ολλανδική πρεσβεία, που χρηματοδότησε τις δράσεις των μικρών μας φίλων
  • Η κα. Μαρία Βερβερίδου, διπλωμάτης
  • Η κα Άρτεμις Παπαθεοδώρου, φοιτήτρια τμήμα διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
  • Η κα Ελένη Τσετσέκου
  • Ο κ. Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος,
  • Ο κ. Παναγιώτης Δεληγιάννης,
  • Η κα Μυρτώ Παπαδοπούλου, φωτογράφος και δημοσιογράφος
  • Ο κ. Ευάγγελος Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
  • Ο κ. Ευάγγελος Κυζηράκος, συνεργάτης της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, νομικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Δράμας.
  • Η κα. Ελένη Σουράνη, υπεύθυνη Α4 στο ΥΠ.ΕΞ.
  • Ο κ. Ιάκωβος Ιακωβίδης, Σύμβουλος Α’ Πρεσβείας.

 

  • Στις 25.09.2019 πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «η Ελπίδα», η πρέσβης της Σουηδίας  Charlotte Sammelin, συνοδευόμενη από τον Σύμβουλο της Patrik Svensson.

Η Πρέσβης με την κα. Σαμπιχά Σουλεϊμάν μπροστά από το Σύλλογο .