Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αμερικής

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αμερικής

Η επίσκεψη της πρόεδρου στην Αμερική

H πρόεδρος του πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά επιλέχθηκε, λόγω της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του συλλόγου, για να συμμετέχει στο International Visitor Leadership Program που οργανώθηκε από το Bureau of Education and cultural affairs των Η.Π.Α. το διάστημα από 28 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου 2010.

(Το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ηγεσίας Επισκεπτών ( IVLP ) είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα ανταλλαγής που χρηματοδοτείται από το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτισμικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ)

Υπεύθυνοι του προγράμματος από το Γραφείο εκπαίδευσης και πολιτιστικών θεμάτων ήταν οι κα. Alma Candeleria, η κα.Carol Grabauskas, η κα. Deanna Douglas και ο κ.Christian Remsen και στο International Center Meridian η κα. Susan Cabiati, η κα. Rachel Wallis και ο κ.Mark Perlman.

Ταξίδεψε στις Η.Π.Α. και στις 29/8/2010 οι συμμετέχοντες του προγράμματος ξεναγήθηκαν στην Ουάσιγκτον (Washington, DC) και στο Καπιτώλιο και την επόμενη μέρα ξεκίνησε ουσιαστικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Με την υπεύθυνη του προγράμματος στην Ουάσιγκτον.


Με τον υπεύθυνο του προγράμματος στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν και κάποιες συναντήσεις, έτσι στο πλαίσιο αυτό στις 30/8/2010 η πρόεδρος του συλλόγου συναντήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο απόκτησης αγγλικής γλώσσας (OELA)με την κα Ana Maria Garsia, ειδικό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και συνομίλησαν για θέματα εκπαίδευσης, κυρίως για παιδιά που διδάσκονται σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φτώχειας και το πώς επιδρά στην εκπαίδευση.

Με την κα Ana Maria Garsia στην Ουάσιγκτον στο Υπουργείο Παιδείας

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα, στο διεθνές κέντρο Meridian η κα. Σουλεϊμάν ενημερώθηκε για το ομοσπονδιακό σύστημα των Η.Π.Α. για το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του κοινοβουλίου συνομιλώντας με τον κ.MarkPerlman, συνεργάτη του προγράμματος.

Με τον κ.Mark Perlman στο Meridian στην Ουάσιγκτον

Στις 31/8/2010 έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στο διεθνές κέντρο Meridian και ενημερώθηκαν σχετικά οι συμμετέχοντες από την κα. Deanna Douglas, υπεύθυνη του προγράμματος και για διεθνείς επισκέπτες από Ευρώπη και Ασία στο γραφείο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεμάτων, την κα. Rachel Wallis, υπεύθυνη προγράμματος και τον κ. Mark Perlman, συνεργάτη του προγράμματος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η κα. Σουλεϊμάν επισκέφτηκε το χώρο της Mosaica, κέντρο μη κυβερνητικής οργάνωσης για την ανάπτυξη και τον πλουραλισμό και η κα. Σουλεϊμάν συναντήθηκε με τις κα.Hilary Binder-Aviles, διευθύντρια προγραμμάτων μεταναστών και προσφύγων και την κα. Hila Berl, διαχειρίστρια προγραμμάτων και υπεύθυνη δημοσιονομικής διαχείρισης. Οι εν λόγω κυρίες ζήτησαν να ενημερωθούν για το Δροσερό και τα προβλήματα του και η πρόεδρος της ΕΛΠΙΔΑΣ ζήτησε να μάθει πως θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά τις μειονοτικές ομάδες και πως μπορούν να λάβουν υποστήριξη από την κυβέρνηση.

Την 1/9/2010 έγινε επίσκεψη στο Μουσείο μνήμης του ολοκαυτώματος των Η.Π.Α. και έγινε συνάντηση με τον κ. Art Brown, υπεύθυνο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου και συνομίλησε με μια επιζήσασα του ολοκαυτώματος την κα. Godin Galperin. Κατά τη συνάντηση, αναζητήθηκε στο αρχείο του μουσείου και υλικό για Ρομά και ζητήθηκαν πληροφορίες για ονομαστούν κάποια αντικείμενα στα ελληνικά και στα ρομανέ και έγιναν προτάσεις για ανταλλαγή μαθητών σε πρόγραμμα εκπαιδευτικής φιλοξενίας για ενημέρωση για το ρατσισμό.

Η πρόεδρος του συλλόγου με τον κ. Αrt Brown στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον

Στην συνέχεια επισκέφτηκε το βασικό κέντρο του Υπουργείου Εξωτερικών και συναντήθηκε σε κλειστή συνάντηση με διάφορους αξιωματούχους, με τον κ. Ilan Goodman, υπεύθυνο για ζητήματα που σχετίζονται με Έλληνες τον κ. Daniel Nadel, υπεύθυνο γραφείου για ζητήματα Ρομά και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασίας και την κα. Ruth Abb Stevens-Klitz, Public diplomacy desk officer, officer of press and public diplomacy. (υπάλληλος δημόσιας διπλωματίας).

Έπειτα πήγε στο τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγινε συνάντηση με την κα. Karen Stevens, συνήγορο και βοηθό γενικού εισαγγελέα, και μίλησαν για την ιστορία δικαιωμάτων των πολιτών στη διαμόρφωση των Η.Π.Α. από ομοσπονδιακούς νόμους.

Με την κα.Karen Stevens στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον.

Στις 2/9/2010 επισκέφτηκε το Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνια (San Francisco, CA) μας καλωσόρισε η κα.Lina Sinn και στις 3/9/2010 μετά από συνάντηση με τον κ.Kenneth, επισκέφτηκε το χώρο της Ακαδημίας διεθνών μελετών, όπου φοιτούν δωρεάν μαθητές με οικονομικά προβλήματα και μαθητές με οικονομική ευχέρεια, προκειμένου να έχουν ίσες ευκαιρίες και βοηθούν τα παιδιά να φοιτήσουν, παρέχοντας σίτιση και δωμάτιο διαχείρισης θυμού. Έγινε επίσκεψη και στην πλησιέστερη επισκοπική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπήρχαν και τοιχογραφίες των «χορών των Αγίων» και γίνεται και διανομή φαγητού σε φτωχές οικογένειες της περιοχής.

Στη συνέχεια, γυρίζοντας πάλι, στην ακαδημία διεθνών μελετών, μετά από συνάντηση με τον διευθυντή κ.Matthew Livingston, επισκέφτηκε την τάξη του κ.Douglas Jernigan και έγινε συζήτηση με τους μαθητές για τους Ρομά του Δροσερού και τα παιδιά έκαναν σχετικές ερωτήσεις για την αντιμετώπιση των Ρομά στην Ελλάδα.

Με τα παιδιά στην Ακαδημία Διεθνών μελετών στο Σαν Φρανσίσκο

Επίσης έγινε επίσκεψη στη Δουλειά της Ποικιλομορφίας (diversity works) και παρακολουθήσαμε τις φωτογραφίες ανθρώπων από όλον τον κόσμο του κ.Ceaser.

Στο diversity works με τον κ.Ceaser στο Σαν Φρανσίσκο.

Στις 4/9/2010 επισκεφτήκαμε το σπίτι του Ted και της Diane Bright, συνταξιούχων εκπαιδευτικών στο Marin, που είχαν φυτέψει δέντρα σε όλο το Redwood. Το ζευγάρι αυτό εθελοντικά ξεναγεί, φιλοξενεί και προσφέρει δείπνο σε συμμετέχοντες σχετικών προγραμμάτων και τους μεταφέρουν την εμπειρία τους και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο ιστορικό εθνικό πάρκο του δάσους του Redwood συνομίλησαν για εκπαιδευτικά θέματα του Δροσερού.

Με τον κ. Ted και την κα. Diane Bright στο δάσος Redwood στο Μαρίν, Σαν Φρανσίσκο

H επόμενη μέρα ήταν ελεύθερη και στις 6/9/2010 ξεναγήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από την κα. Joan Boothe στο Muir Woods στο Πρεζίντιο του Σαν Φρανσίσκο και στο Twins Peaks και στο σπίτι της κας. Nancy Pelosi έγιναν διάφορες ενδιαφέρουσες συζητήσεις με γυναίκες με πολιτικές θέσεις κύρους. Στις 7/9/2010 πήγε στο ινστιτούτο Διεθνούς εκπαίδευσης και συναντήθηκε με τον κ.Sani Rifati, πρόεδρο της Φωνής των Ρομά και έγινε συζήτηση στα ρομανέ για διάφορα θέματα που αφορούν τους Ρομά και ο κ. Rifati είπε ότι η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να βρει κανείς πόρους.

O κ. Sani Rifati, πρόεδρος της Φωνής των Ρομά στο Σαν Φρανσίσκο

Αργότερα η πρόεδρος του συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ» συναντήθηκε με την κα. Betsy Hoody, υπεύθυνη προγράμματος για Ευρώπη και Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, και ενημερώθηκε για το σύλλογό της, Global women’s fund, και για το πώς παρέχουν πόρους σε γυναίκες που δημιουργούν οργανισμούς και αξιοσημείωτο είναι το ότι δέχονται αιτήσεις ακόμα και από μη-ομιλητές αγγλικής γλώσσας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την ισλαμική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο και συνομίλησαν για θρησκευτικές πρακτικές και έθιμα με τον διαχειριστή του τεμένους κ. Khaled Olaibah. Το ίδιο βράδυ επισκέφτηκε στο πλαίσιο επισκέψεων του προγράμματος και γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς, το Sanraku, ιαπωνικό εστιατόριο της περιοχής και δοκίμασε το γνωστό σούσι του.

Στη μουσουλμανική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο με τον κ. Khaled Olaibah.


Η κόκκινη γέφυρα , Golden gate bridge στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

 

Στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο.


Τούρτα γενεθλίων στο σπίτι της Nancy Pelosi, που μας προσφέρθηκε γεύμα

Στις 8/9/2010 αφού επισκέφτηκε την Ακαδημία επιστημών της Καλιφόρνιας, Texas education Agency, το θαλάσσιο Πάρκο Ειρηνικού Ωκεανού και το Golden Gate αναχώρησε για το Όστιν, Τέξας (Austin, Texas). Την επόμενη μέρα στις 9/9/2010 συναντήθηκε στο Όστιν με την Dr.Sonia Seeman, αναπληρώτρια καθηγήτρια εθνομουσικολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας, όπως και με τον Dr. Ian Hancock, Ρομ γλωσσολόγος και διευθυντής του Προγράμματος Ρομά Σπουδών και του Κέντρου Αρχείων και Τεκμηρίωσης Ρομά.

Η Dr. Seeman ζήτησε να έρθει σε επαφή με μουσικούς από το Δροσερό, προκειμένου να τους βοηθήσει να γίνουν διάσημοι και μέσα από αυτούς και ο οικισμός, όπως έγινε με τον κ. Husnu Senlendirici. Με τον κ.Hancock συνομίλησαν στα ρομανέ για τα θέματα της κοινότητας των Ρομά και για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα στοιχεία αναγνωρίσιμων Ρομά όπως και την προσφορά τους στην κοινωνία. Προσφέρθηκε μελλοντικά να βοηθήσει τους Ρομά στην Ελλάδα όποτε χρειαστεί και ήταν πρόθυμος και για εγγραφή για φοίτηση παιδιών στο τμήμα του.

Με την κα. Sonia Seeman και τον κ.Ian Hancock στο Όστιν, Τέξας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Επισκοπική Αποστολή, El Buen Samaritano, και το δημοτικό σχολείο Allan, όπου ακολουθείται δίγλωσσο πρόγραμμα σπουδών.

Στο δίγλωσσο δημοτικό σχολείο του Allan στο Όστιν, Τέξας.

Την επόμενη μέρα στις 10/9/2010 επισκέφτηκε το Μεξικάνο Αμερικανικό κέντρο πολιτισμού (Μexican American culture center) και το κολέγιο βοήθειας για πρόγραμμα μεταναστών (CAMP) και ενημερώθηκε για τις δράσεις τους, που είναι πολλά χρόνια μπροστά σε σχέση με τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και έπειτα στο σύνδεσμο Ηνωμένων Λατινο-Αμερικάνων Πολιτών (LULAC), συναντήθηκε με τον κ.Marcelo Tafoya και μίλησαν για τη ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού, μιας συνομοσπονδίας και συμμαχιών και της δόθηκαν σχετικές συμβουλές για τη δημιουργία για ένα πανελλήνιο ή ευρωπαϊκό όργανο.

Στο σύνδεσμο Ηνωμένων Λατινο-Αμερικάνων Πολιτών (LULAC) με τον κ.Marcelo Tafoya στο Όστιν, Τέξας.

Στις 11/9/2010 ήταν ελεύθερη μέρα και μαζί με την Dr. Sonia Seeman, επισκέφτηκε το Λατινικό Φεστιβάλ και ενημερώθηκε για προβλήματα που ήταν ίδια με το Δροσερό, όπως η σχολική διαρροή, εφηβικές εγκυμοσύνες κτλ.

Στο λάτιν φεστιβάλ με την κα. Seeman και κορίτσια του φεστιβάλ στο Τέξας.


Στο μουσείο στο θαλάσσιο Πάρκο Ειρηνικού Ωκεανού, Τέξας.

Στις 12/9/2010 αναχώρησε για το Μέμφις, Τεννεσί (Memphis, Tennessee) και στις 13/9/2010 επισκέφτηκε το Mid-South Minority Business Council (MMBC)και τον πρόεδρο κ.Luke Yancy και τον κ.Rahim Rashada, υπεύθυνο συνεργασιών και ενημερώθηκε για τις δράσεις τους και έπειτα συναντήθηκε με το τοπικό τμήμα του NAACP, (National Association for the Advancement of colored people) Εθνική Ένωση για την Προώθηση των έγχρωμων ανθρώπων, που ιδρύθηκε το 1909 και ενημερώθηκε για θέματα των Αφροαμερικανών.

Συνάντηση στο ΝΑΑCP στο Μέμφις, Τενεσί


Με την ομάδα του Mid-South Minority Business Council (MMBC) στο Μέμφις, Τενεσί.

Αργότερα επισκέφτηκε το ξενοδοχείο Lorraine, όπου δολοφονήθηκε ο Martin Luther King, Αμερικανός ιερέας των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων και ενημερώθηκε ότι ο συγκεκριμένος θυσιάστηκε για την φυλή του και αγωνίστηκε ως το τέλος για αυτό και τη εξίσωση των δικαιωμάτων τους και επισκέφτηκε απέναντι το διεθνές μουσείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την επόμενη μέρα συναντήθηκε με γυναίκες που έχουν δημιουργήσει μια μικρή ΜΚΟ που ονομάζεται «Dress for Success»και την κα. Susan Kyles, υπεύθυνη διεύθυνσης, και της έδωσαν ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την ίδια πρακτική στο Δροσερό και να βοηθούν γυναίκες να βρουν ρούχα για την εργασία τους.

Στο ξενοδοχείο Lorraine, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Martin Luther King στο Μέμφις, Τενεσί

Στις 15/9/2010 έφτασε στην Νέα Υόρκη (NewYork) και στις 16/9/2010 επισκέφτηκε το KIPP, σχολική μονάδα όπου όλοι οι μαθητές προέρχονται από φτωχές γειτονιές και δεν έχουν μητρική γλώσσα την αγγλική και το 98% των μαθητών είναι Αφροαμερικανοί και Λατίνοι και ακολουθούσαν νεωτεριστικές διδακτικές μεθόδους και προωθούν την κοινωνικοποίηση, επιλέγοντας εκπαιδευτικούς που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά. Έπειτα πήγε στο NYPD Conflict Resolution Center και ενημερώθηκε πως η αστυνομία προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων των μεταναστών και ο Jeff Thompson εκπαιδεύει ομάδες μεταναστών και κατοίκων γκέτο για να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές. Τέλος, επισκέφτηκε το Οpen Society justice Initiative, που είναι η ομάδα του Georges Soros, συνομίλησε με τον κ.Rupert Skilbeck, υπεύθυνο νομικών θεμάτων και τον ενημέρωσε για τα ζητήματα της Ελλάδας και των Ρομά. Ο κ. Skillbeck είπε ότι είναι σε επικοινωνία με την ελληνική ομάδα έρευνας και θα είναι και σε επαφή με το σύλλογο. Επίσης ανέφερε ότι η ανοιχτή κοινωνία (OSIJ) σχεδιάζει να καταδικάσει την Ελλάδα γιατί δεν συμμορφώνεται με νόμιμες αποφάσεις που προβάλλουν την εκπαίδευση.

Στο ΚΙPP με τον κ.Rupert Skillbeck στην Νέα Υόρκη.

Την τελευταία μέρα στις 17/9/010 επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης στο τμήμα που σχετίζεται με τα δικαιώματα των Μεταναστών και μίλησε με την κα. Μatilde Roman, αναπληρώτρια Επίτροπος/ γενική σύμβουλο και την κα. Monica Tavares, υπεύθυνη προσωπικού, για τα προβλήματα του Δροσερού. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την οργάνωση Womens enews, και την αρχισυντάκτρια κα. Rita Henley Jensen και την συνεργαζόμενη συντάκτη κα. Juhie Bhatia και ενημερώθηκε για τις δράσεις που σχετίζονται άρθρα με ιστορίες ζωής διαφόρων γυναικών. Στο τέλος της ημέρας ξεναγήθηκε στο σημείο Μηδέν, στο άγαλμα της Ελευθερίας, που ήταν δώρο της Γαλλίας στις Η.Π.Α. και το νησί Έλις, που ήταν σημείο εισόδου μεταναστών και ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρώτες γενιές μεταναστών.

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά στο άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη.


Στο νησί Έλις στην Νέα Υόρκη.


Στο σημείο «ΜΗΔΕΝ» στην Νέα Υόρκη.


Μνημείο στην Ουάσινγκτον.

 

Στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, Όκλαντ Μπέι.

 

Συνομιλία με Ελληνοαμερικανίδα κυρία και άλλους φίλους.

 

Οι “καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο” είναι μια ετήσια δημόσια έκθεση τέχνης που ξεκίνησε το 2004 από το Ίδρυμα Γενικού Νοσοκομείου του Σαν Φρανσίσκο.