Ανακοίνωση για Επίσκεψη Αγγελόπουλου Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας

  • από

14.09.2018 Ανακοίνωση για Επίσκεψη Αγγελόπουλου Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, στο χώρο του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», ανακοινώνει πως στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018, στο χώρο του Συλλόγου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ύστερα από το αίτημα που του έστειλε ο Σύλλογος για το ζήτημα της φοίτησης όλων των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία της Ξάνθης, εκτός οικισμού. Αρχικά, είπε ότι επισκέφθηκε τα σχολεία (όλων των βαθμίδων) του οικισμού μαζί με το Διευθυντή της Περιφέρειας και με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, την κ. Ντομπρίκη, ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάσταση που περιγράφαμε στο αίτημα του Συλλόγου. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, παρουσίασε αναλυτικά το ζήτημα με τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία του οικισμού, ανέφερε και άλλα σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των κατοίκων του Δροσερού και στο τέλος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι έπρεπε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο της παρέμβασης του εισαγγελέα, ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα προβλήματα του οικισμού.

Ο κ. Αγγελόπουλος αναγνώρισε ότι ο Σύλλογος «Η ΕΛΠΙΔΑ» είναι κάτι σταθερό, που παραμένει για να πιέζει τους αρμόδιους φορείς να λύνουν τα προβλήματα ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα πιο μεγάλο βήμα από τις προηγούμενες, μέχρι να έρθει η επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, ζήτησε από την Πρόεδρο, για τα θέματα της Παιδείας, να επικοινωνούμε απευθείας μαζί του όταν δε βρίσκουμε ανταπόκριση σε τοπικό επίπεδο. Εξήγησε ότι, δε θα χρειαζόμαστε πλέον να ερχόμαστε σε επαφή με τα σχολεία – μιας και όπως του περιγράψαμε δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας – μας εγγυήθηκε ότι άνωθεν θα ασκείται πίεση σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας προχώρησε στην περιγραφή του πλάνου που έθεσε το υπουργείο για τη φοίτηση όλων των παιδιών ΡΟΜΑ ώστε να μην μείνουν παιδιά εκτός εκπαίδευσης. Έθεσε, λοιπόν, τριών ειδών παρεμβάσεις: 1) άμεση παρέμβαση μέσα στους επόμενους δύο μήνες με υλικοτεχνική υποδομή, κτηριακές διορθώσεις, νέα βιβλία κτλ, 2) σε 4-6 μήνες να βγούνε για φέτος 50-70 παιδιά ΡΟΜΑ (μας γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ήδη 30 παιδιά), να φοιτήσουν στα Δημοτικά σχολεία της Ξάνθης με δωρεάν μεταφορά, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν διώροφες προκατασκευασμένες αίθουσες βαρέως τύπου για να χωρέσουν περισσότερα παιδιά, 3) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να χτιστεί ένα ακόμα Δημοτικό σχολείο μέσα στην Ξάνθη, ώστε να μοιραστούν περισσότεροι μαθητές και μαθητές ΡΟΜΑ σε όλα τα σχολεία. Ανέλαβε μάλιστα και προσωπική ευθύνη για καθυστέρηση της εντολής από το υπουργείο, καθώς είπε ότι έπρεπε να δοθεί η εντολή για εφαρμογή του πλάνου από το Μάιο και δόθηκε τον Αύγουστο.

Ήταν η πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια δράσης του Συλλόγου, που επισκέφτηκε το χώρο μας κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα αυτό. Δυστυχώς όμως, οι προτάσεις για εύρεση λύσης επαναλαμβάνονται μέσα στα χρόνια, ενισχύοντας «προσωρινά» με προκάτ μέχρι να χτιστούν σχολεία… Οι «προσωρινές» λύσεις, λειτουργούν πάντα ως «πυροσβεστήρας», όταν η κατάσταση φτάνει σε βαθμό που πρόκειται να εκτεθούν πολλοί αρμόδιοι και σχετικοί με θέματα εκπαίδευσης και καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων… Δύο μέρες μετά την επίσκεψή του, ο κ. Αγγελόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και ανέλαβε καθήκοντα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί πλέον δεσμεύτηκε ως θέση αλλά και προσωπικά, να παρακολουθεί τις εξελίξεις του ζητήματος και να βοηθάει σύμφωνα με το μέτρο των δυνατοτήτων του. Έκτοτε βέβαια… δε γνωρίζουμε αν το μέτρο των δυνατοτήτων του ήταν αρκετό, ώστε να παρακολουθεί κατά πόσο υλοποιήθηκε το πλάνο της κυβέρνησης, κατά πόσο μετακινήθηκαν 30 μαθητές εκτός οικισμού και δεν ήταν σίγουρα αρκετό ώστε να ενημερώνει σχετικά το Σύλλογο, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της «συντονισμένης προσπάθειας» που πρότεινε ο εισαγγελέας.