Ανακοίνωση για Συναντήσεις Εισαγγελέα για Εκπαίδευση

  • από

20.9.2018 Ανακοίνωση για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης για την Εκπαίδευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Παρέμβαση του Εισαγγελέα για το ζήτημα της Εκπαίδευσης των παιδιών του Δροσερού

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», ανακοινώνει πως το Σεπτέμβριο του 2018, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού, ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης για το ζήτημα της εγγραφής και της φοίτησης των παιδιών του Δροσερού, στα σχολεία του οικισμού. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, με συνοδεία της γραμματειακής υποστήριξης του Συλλόγου, πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις στο γραφείο του εισαγγελέα.

Αναλυτικότερα:

  • Στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, με τις έως τότε υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις που είχαμε συλλέξει από γονείς που θέλουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους εκτός οικισμού, αλλά επιπλέον με αφορμή δύο περιστατικά άρνησης εγγραφών παιδιών ΡΟΜΑ σε δύο Δημόσια Νηπιαγωγεία της πόλης της Ξάνθης (6ο και 16ο), επισκεφτήκαμε τον εισαγγελέα και του ζητήσαμε να μεσολαβήσει, ώστε να διαπιστώσουμε, και νομικά πλέον, γιατί είναι τόσο δύσκολο να φοιτήσουν τα παιδιά στα σχολεία της πόλης της Ξάνθης. Η συνάντηση έληξε σχετικά γρήγορα, ο εισαγγελέας αμέσως μας ζήτησε τα στοιχεία των νηπιαγωγών που αρνήθηκαν τις εγγραφές, για να τις καλέσει σε αναφορά.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον εισαγγελέα, την όρισε ως «Ειρηνευτική επίλυση διαφορών» και είχε καλέσει να παραβρίσκονται στη συνάντηση οι προϊσταμένες των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, 16ο (κ. Βαμβακοπούλου Βασιλική) και 6ο (κ. Χαμαλίδου Ευλαμπία). Για την άρνηση των εγγραφών των παιδιών ΡΟΜΑ, οι κυρίες περιέγραψαν τη διαδικασία εκπρόθεσμων εγγραφών, όπως ορίζεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξήγησαν ότι οι ημερομηνίες εγγραφών ήταν 2-18 Μαΐου 2018 και από  εκεί και πέρα οι μαμάδες που ενδιαφέρονται για εγγραφές οφείλουν να απευθύνονται πρώτα στην Πρωτοβάθμια, ώστε να κάνουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Έδειξαν ότι δε γνώριζαν για το πόσα παιδιά ΡΟΜΑ βρίσκονται στον οικισμό και μένουν κάθε χρόνο εκτός εκπαίδευσης ενώ συνεχώς έκαναν λόγο για τη χωροταξική δομή της Πρωτοβάθμιας που θα έπρεπε να καλύπτει όλα τα παιδιά, να χωράει δηλαδή κάθε παιδί να φοιτά στο σχολείο του οικισμού όπου ανήκει. Η συζήτηση έληξε με το συμπέρασμα του εισαγγελέα ότι θα πρέπει να καλέσουμε τη διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας, για να μας πει και τη δική της γνώμη για τις εγγραφές.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον εισαγγελέα, την όρισε επίσης ως «Ειρηνευτική επίλυση διαφορών» και είχε καλέσει να παραβρίσκεται στη συνάντηση η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κα. Ντομπρίκη Δήμητρα. Ο εισαγγελέας ρώτησε τη Διευθύντρια για τη δική της οπτική στο ζήτημα, οπότε και αυτή ξεκίνησε να περιγράφει τη διαδικασία εγγραφών βάσει χωροταξικής κατανομής των μαθητών στα σχολεία και τι γίνεται στις περιπτώσεις που δε χωράνε τα παιδιά σε ένα σχολείο. Για τα εκατοντάδες παιδιά που μένουν εκτός εκπαίδευσης, η κα. Ντομπρίκη μίλησε για ένα μεγάλο κονδύλι που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για εργασίες και κτηριακή ενίσχυση των σχολικών μονάδων του οικισμού. Η Πρόεδρος του Συλλόγου απάντησε με στατιστικά στοιχεία για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος από το 2007 για να πηγαίνουν τα παιδιά ΡΟΜΑ στα σχολεία του οικισμού και περιέγραψε τα αποτελέσματα με αριθμούς παιδιών που έχουν φοιτήσει τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός της σχολικής διαρροής η κα. Ντομπρίκη το τοποθέτησε και στην ευθύνη των γονιών των παιδιών, περιέγραψε από τη δική της πλευρά τις ενέργειες που κάνει ώστε να ξεκινούν και να λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο ομαλά τα σχολεία του Δροσερού κατά προτεραιότητα ενώ τόνισε και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα και για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Η διαπίστωση του εισαγγελέα ήταν ότι όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς και ζήτησε από την κ. Ντομπρίκη, να γίνει μία «συντονισμένη προσπάθεια» επίλυσης του ζητήματος μεταξύ του Συλλόγου και των αρμόδιων φορέων, ώστε να προχωρήσουν οι εγγραφές των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια μας ζήτησε να πάμε και στα σχολεία του οικισμού, να μιλήσουμε με τις διευθύντριες, να ζητήσουμε να μας δώσουν τους αριθμούς εγγραφών και κενών θέσεων που είχαν μέχρι εκείνη την ημέρα, να τα στείλουν και στην Πρωτοβάθμια. Πράγματι πήγαμε στα Δημοτικά Σχολεία του οικισμού και στο νηπιαγωγείο την ίδια μέρα. Από τα Δημοτικά μας είπαν ότι θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία και θα τα στείλουν στο Σύλλογο, κάτι που τελικά δεν έκαναν ποτέ. Στο νηπιαγωγείο, όμως δεν υπήρξε καμία διάθεση για συζήτηση και συνεργασία με το Σύλλογο, μέχρι που η διευθύντρια αμφισβήτησε τις δράσεις του Συλλόγου και την καλή διάθεση που έχουμε ώστε να βρεθεί μια λύση για τα παιδιά που δε φοιτούν.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 Επισκεφτήκαμε τον εισαγγελέα, με έγγραφα που μας κοινοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, που τους έστειλαν προς ενημέρωσή τους από τα Δημοτικά Σχολεία του οικισμού και από την Πρωτοβάθμια Ξάνθης, με αφορμή το γεγονός ότι στο Σύλλογο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, παρά μόνο από το Συνήγορο. Ούτε στα αιτήματά μας δεν απαντάνε. Τονίσαμε ότι ο καιρός περνάει, η σχολική χρονιά εξελίσσεται και ότι δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση κυρίως από τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας, μιας και όλα εκεί κατατίθενται, αυτή που πρώτη γνωρίζει και οφείλει να μας απαντήσει, είναι η αναπληρώτρια διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κ. Ντομπρίκη Δήμητρα. Ο εισαγγελέας είπε ότι θα την καλέσουμε την επόμενη μέρα στο γραφείο του για μία ακόμα συζήτηση. Αν και αυτή η συζήτηση δε φέρει κάποιο αποτέλεσμα, τότε θα προχωρήσουμε σε σοβαρότερες νομικές διαδικασίες (μηνύσεις κτλ). Έτσι αποχωρήσαμε για να ετοιμαστούμε για τη νέα συνάντηση.
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήσαμε δεύτερη συνάντηση στον εισαγγελέα με την κα. Ντομπρίκη, λόγω της καθυστέρησής της να μας απαντήσει στα αιτήματα του Συλλόγου σχετικά με την εγγραφή και τη φοίτηση των παιδιών του οικισμού. Δήλωσε ότι έχει και άλλα τρέχοντα ζητήματα (προφανώς τα κρίνει σοβαρότερα από ότι κάθε χρόνο βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά εκτός σχολείου), ότι παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες τοποθέτησης 30 (!) μαθητών στα δημόσια σχολεία της Ξάνθης, ότι περιμένει καταλόγους με ονόματα μαθητών από εμάς για να τοποθετήσει άλλους 70 (!), ότι δεν μπορεί να μας δώσει από πλευράς της ονόματα παιδιών εκτός αν της δώσει άδεια ο περιφερειάρχης – κάτι που ο Σύλλογος δε ζήτησε, παρά μόνο αριθμούς – και κατέληξε στο να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση του Συλλόγου μας. Εφόσον ξεκαθαρίσαμε από πλευράς Συλλόγου ότι κανένας άλλος πολιτιστικός σύλλογος της Ξάνθης δεν εκπροσωπεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών ενός ολόκληρου οικισμού, η συνάντηση κατέληξε στο ότι θα πρέπει να μας απαντήσουν στα αιτήματά μας, οπότε και ο Σύλλογος θα συνεργαστεί αναλόγως. Η απάντηση της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας τελικά ήρθε στο Σύλλογο (με αρ. πρ. 6341 και ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2018) με θέμα «Παροχή στοιχείων». Αναφέρει αορίστως ότι για τα δύο Δημοτικά σχολεία έχουν γίνει 622 εγγραφές σε 28 συνολικά τμήματα, όχι ανά σχολική μονάδα και όχι ανά τάξη. Επίσης, αναφέρει ότι στο νηπιαγωγείο έχουν γίνει 94 εγγραφές για τρία τμήματα, χωρίς να διευκρινίζει αν οι αίθουσες επαρκούν ή όχι. Ταυτοχρόνως, οι Διευθύνσεις των συγκεκριμένων Δημοτικών σχολείων καλούν γονείς των μαθητών που έχουν εγγράψει, τους ενημερώνουν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε σχολεία της Ξάνθης και ότι η μετακίνησή τους έχει εξασφαλιστεί δωρεάν με λεωφορεία. Αν οι γονείς συμφωνούν, υπογράφουν την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο και περιμένουν ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία. Η προσπάθεια συλλογής υπεύθυνων δηλώσεων υπογεγραμμένων από τους γονείς για τη φοίτηση των παιδιών τους σε σχολεία εκτός οικισμού, έχει ξεκινήσει από το Σύλλογό μας, από το καλοκαίρι, πολύ πριν θορυβηθούν και αρχίσουν να συλλέγουν δηλώσεις στα σχολεία. Η κίνηση αυτή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μόνο τη διάσπαση των γονέων προσπαθεί να επιφέρει και μας απομακρύνει από τον τελικό στόχο, που είναι να φροντίσουμε από κοινού για όλα τα παιδιά. Διαπιστώνουμε ήδη την έλλειψη συντονισμένης προσπάθειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων.