Δελτίο τύπου για την επίσκεψη της Isabela Mihalache

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

«Η ΕΛΠΙΔΑ»

______________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον οικισμό Ρομά του Δροσερού Ξάνθης επισκέφτηκε την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 η κυρία Ιζαμπέλα Μιχαλάχ (Isabela Mihalache) με την ιδιότητα της υπεύθυνης προγράμματος για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους Ρομά και ταξιδιωτών Γυναικών «JUSTROM», εκπρόσωπος του Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συζήτηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ρομά Γυναικών Δροσερού – Ξάνθης  «Η ΕΛΠΙΔΑ».

Συναντήθηκε με γυναίκες – μέλη του συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ», ο οποίος δραστηριοποιείται στον οικισμό την τελευταία δεκαετία στους τομείς της εκπαίδευσης και της συνηγορίας έναντι των δημοσίων αρχών. Στην κα. Μιχαλάχ αναφέρθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κυρίως θέματα σχετικά με την ανεξέλεγκτη και καθημερινή ποινικοποίηση κάθε προσπάθειας των Ρομά να ζήσουν από την δραστηριότητα του μικροπωλητή. Συζητήθηκε το ζήτημα της μη ένταξης του οικισμού στο Σχέδιο Πόλης της Ξάνθης και στην εξ’ αυτού αδυναμία των κατοίκων να δραστηριοποιηθούν ως πολίτες και επαγγελματίες με αποτέλεσμα την ποινικοποίηση και της πιο απλής δραστηριότητάς τους.

Επίσης ενημερώθηκε για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμός του Δροσερού, ο οποίος είναι ένας από τους  μεγαλύτερους Ρομά οικισμός της Ελλάδας. Η ανεργία στο Δροσερό ανέρχεται σχεδόν στο 100% του πληθυσμού, κανένας δεν δίνει εργασία στους ανθρώπους αυτούς και κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δεν υλοποιείται για τους Έλληνες Ρομά στον οικισμό, προκειμένου να αποκτήσουν είτε μια βασική εκπαίδευση είτε μια βασική επαγγελματική κατάρτιση, ειδικά στη μόρφωση, ενδυνάμωση και ένταξη των γυναικών στην εργασία. Το Δροσερό θεωρείται γκέτο, κανένας δεν επισκέπτεται τον οικισμό και δεν υπάρχει συγκοινωνία. Η κοινωνική περιθωριοποίηση, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις αποτελούν εμπόδιο για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ένταξη τους.

Έγινε αναφορά και στην εκπαίδευση. Σε ολόκληρο τον οικισμό υπάρχουν περισσότερα από 2,000 παιδιά εκ των οποίων μόνο το 1/3 του συνόλου φοιτούν στα σχολεία της περιοχής γιατί οι εγκαταστάσεις των κτηρίων αδυνατούν να φιλοξενήσουν τόσα παιδιά. Τα σχολεία του Δροσερού είναι το 15ο νηπιαγωγείο, 15ο – 20ο Δημοτικό και το 8ο Γυμνάσιο. Το 8ο Γυμνάσιο του οικισμού φιλοξενείται στο κτήριο του ΟΑΕΔ όπου οι προϋποθέσεις του κτηρίου είναι για αυτόν τον σκοπό και όχι ως λειτουργία Γυμνασίου. Επιπλέον, στα Ρομά παιδιά δεν παρέχεται δωρεάν σίτιση, παρόλο που σχεδόν όλα τους προέρχονται από οικογένειες είτε με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα είτε σχεδόν ανύπαρκτο εισόδημα. Οι βρύσες στο προαύλιο των Δημοτικών σχολείων έχουν αφαιρεθεί και τα παιδιά αναγκάζονται να αγοράσουν μπουκαλάκια νερού από το κιλικίο του σχολείου.

Η κυρία Μιχαλάχ στη συνέχεια ενημέρωσε πως δέχτηκε πιέσεις να μην επισκεφτεί τον οικισμό, η ίδια όμως ήθελε να δει την κατάσταση αυτοπροσώπως. Βρίσκει κλειστές πόρτες, αλλά θα προσπαθήσει να ανοίξει ένα δρόμο. Ρώτησε εάν ενδιαφέρει στους κατοίκους μια κλινική, η οποία θα φροντίζει για τις άδειες των κατοίκων για να μπορέσουν να πουλάνε τα πραμάτειά τους και να έχουν πρόσβαση στην εργασία. Επίσης δεσμεύτηκε να εξετάσει προγράμματα και έργα που θα βοηθούσαν στην ένταξη των γυναικών στην εργασία και στην ενδυνάμωση των γυναικών. Ανέφερε ότι θα εξετάσει και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά Ρομά του οικισμού δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις.

Στο τέλος επισκέφθηκε το χώρο του συλλόγου, όπου υλοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου 2016 η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τη συγχρηματοδότηση του μη κερδοσκοπικού σωματείου Solidarity Now για τη «Λειτουργία του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 χρονών». Τα μικρά παιδιά την παρέδωσαν μια κάρτα που ετοίμασαν για την ίδια για τη γιορτή της γυναίκας. Η κα. Μιχαλάχ συγκινήθηκε με την παρουσία των παιδιών, την κάρτα και τις ζωγραφιές που τις παρέδωσαν τα παιδιά και τα ευχαρίστησε θερμά.