ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
«Η ΕΛΠΙΔΑ»
______________________________________________________________________________
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΡΟΣΕΡΟΥ «ΕΛΠΙΔΑ» στο
4Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «η Ελπίδα» Σαμπιχά Σουλεϊμάν συμμετείχε στο 4ο διεθνές συνέδριο Ρομά γυναικών (Δράση τώρα για ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες) που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη κυβέρνηση της Φιλανδίας στο Ελσίνκι στις 16-17 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες από 150 γυναίκες Ρομά από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Φιλανδική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τρόπους, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να ορίσουν μία στρατηγική, η οποία έχει ως στόχο να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των Γυναικών Ρομά στον καθορισμό και στην εφαρμογή πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι ευρωπαϊκών γυναικείων οργανώσεων που θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση των γυναικών Ρομά και να βελτιώσουν τα δίκτυα επικοινωνίας και υποστήριξης στα θέματα που τις αφορούν. Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι θεματικές που επιλέχτηκαν να συζητηθούν καθορίστηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες σε προηγούμενες συναντήσεις.
Τις συμμετέχουσες καλωσόρισε θερμά στο Σουηδό-Φιλανδικό συνεδριακό Κέντρο Hanasaari η πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας κα Tarja Halonen, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονταν ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού της Φιλανδίας κος Aasrud Rigmor, ο υπουργός δημόσιας διοίκησης της Νορβηγίας κος Erik Ullenhag, η υπουργός κοινωνικής ένταξης της Σουηδίας Anina Ciuciu καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εκπαίδευση κος Jan Truszcynski.
Το συνέδριο – το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την 4η διεθνή συνάντηση γυναικών Ρομά, (μετά τη Στοκχόλμη, την Αθήνα και την Γρανάδα) παρακολούθησαν ως παρατηρητές πλήθος διεθνών οργανώσεων, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπης, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων εθνών, οι αναπτυξιακές υπηρεσίες της Νορβηγίας και της Σουηδίας κ.α, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα του θεσμού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην δημιουργία ενός γυναικείου κινήματος Ρομά.
Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε από την Ξάνθη η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο που αφορούσε στη συμμετοχή των γυναικών Ρομά στην πολιτική ζωή. Η κυρία Σουλεϊμάν περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση των γυναικών στην κοινότητα του Δροσερού και επισήμανε την ανάγκη που έχουν οι γυναίκες για υποστήριξη σε επίπεδο πολίτικης αλλά και οικονομικών πόρων. Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας γυναικών Ρομά. «Οι γυναίκες του Δροσερού, οι Τσιγγάνες μάνες της Ελλάδας είναι αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και συντηρούν τις οικογένειες τους, εδώ και πολλές γενιές, και είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν και τη ζωή τους προς το καλύτερο …αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.»