Δελτίο Τύπου
Στις 30-31 Μαρτίου 2017, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη το ‘Περιφερειακό Συνέδριο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και το Βιωματικό Εργαστήριο’.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρμόδιοι και εκπρόσωποι συλλόγων για θέματα Ρομά, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να ανέβουν στο βήμα αρκετοί Ρομά και να παρουσιάσουν τα σημαντικότερα προβλήματα, ανάμεσα τους και η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού – Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ».
Η κα. Σουλεϊμάν στην ομιλία της, παρουσίασε την πορεία του Συλλόγου μέσα από τις πολυάριθμες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα 11 χρόνια που υπάρχει «Η ΕΛΠΙΔΑ» όπως: η ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής, εκμάθηση ελληνικής και ξένης γλώσσας και χρηματοδοτούμενα σεμινάρια δεξιοτήτων (κομμωτικής, μαγειρικής κ.α.), ενώ αναφέρθηκε ότι το 2006 έπειτα από αιτήματα σε αρμόδιους φορείς για σχολικά κτήρια και πίεση του συλλόγου, ιδρύθηκε από τον οργανισμό σχολικών κτηρίων το 20ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης και το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης για τα παιδιά του οικισμού.
Επίσης, σε πολιτιστικό επίπεδο από το σύλλογο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις που αφορούν γιορτές Ρομά όπως το Εντερλέζι (καλωσόρισμα της άνοιξης), εκδήλωση για τις 8 Απριλίου την Παγκόσμια μέρα Ρομά, η αναβίωση τσιγγάνικου γάμου, η έκθεση φωτογραφίας από Ρομά μαθητές κ.α.
Στην συνέχεια της ομιλίας της, η κα. Σουλεϊμάν ανάφερε ότι «Η ΕΛΠΙΔΑ» συμμετείχε σε πολλά προγράμματα με σημαντικότερα το EDUROM, το «Είμαστε όλοι πολίτες» με την δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη και τώρα υλοποιείται «το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών» με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συγχρηματοδότηση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Αλληλεγγύη Solidarity Now”. Τέλος, ανέφερε τις πολυάριθμες βραβεύσεις που έχει λάβει τόσο ο Σύλλογο, όσο και η ίδια για την πολύ σημαντική προσφορά και συμβολή, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, τονίστηκε ότι αυτήν την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακόμη και σε ανήλικους Ρομά για πλανόδιο εμπόριο και οι οικογένειες αδυνατούν να τα πληρώσουν και έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση.