Δελτίο Τύπου για το Ρολόι των Νέων – 2017

  • από

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή στις 24 Μαρτίου 2017, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης- οικία όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, η νεολαία «Το ρολόι των Νέων», οργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο «ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ», ως συνέδριο προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου.

Ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης αυτής ήταν και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ρομά Γυναικών Δροσερού-Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, και είχε ως θέμα «Από τον οικισμό του Δροσερού στις Επιτροπές του ΟΗΕ».

 Η κα. Σουλεϊμάν παρέθεσε ουσιαστικά προβλήματα που βίωσε η ίδια και που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Ρομά έως τώρα, προβλήματα όπως ο ρατσισμός που βιώνουν τα παιδιά Ρομά και δεν τους επιτρέπεται η προέλευση τους στα Δημόσια Ελληνικά σχολεία ή ακόμη και στα μειονοτικά. Έπειτα, σημειώθηκαν ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία των τοπικών και εθνικών Αρχών ως προς τους τσιγγάνους, όπως Ρομανί οικισμοί μένουν εκτός σχεδίου πόλης, ανύπαρκτες συγκοινωνίες, ιατρικά κέντρα ακόμη και σχολεία κ.α.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, τονίστηκε ότι αυτήν την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακόμη και σε ανήλικους Ρομά για πλανόδιο εμπόριο και οι οικογένειες αδυνατούν να τα πληρώσουν και έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση.

Τέλος, η κα. Σουλεϊμάν δεν δίστασε να αναφέρει ότι και οι τοπικοί φορείς της Ξάνθης και της περιφέρειας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση όχι μόνο της κλείνουν τις πόρτες στην προσπάθεια της να βρει από κάπου μία ελπίδα να βελτιώσει κάτι για τους Ρομά. Η δεκάλεπτη ομιλία της κα. Σουλεϊμάν, συγκίνησε και άγγιξε τους παραβρισκόμενους και έκανε ένα ερώτημα που έκανε η κα. Σουλεϊμάν που προβλημάτισε όλους τους ακροατές “Τι προτιμάτε, αντί να κλείνετε σχολεία, με την επιβολή προστίμων, είναι καλύτερο να ανοίγεται νέες φυλακές’’;