Κοπή της Πίτας και “Ρομανός Άγιος Βασίλης”

  • από

Στις 13.1.2020, μέλη του Συλλόγου μας μαζί με το Δ.Σ. έκοψαν πίτα και γιόρτασαν όλοι μαζί τον “Ρομανό Άγιο -Βασίλη”. Σύμφωνα με τη παράδοση, οι Ρομά γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά με το παλιό ημερολόγιο, στις 13 Ιανουαρίου. Τυχερή της χρονιάς, η Σαντριέ μας.

Είμαστε πολύ ευτυχείς, διότι ο οικισμός είχε να γιορτάσει μια δεκαετία – ίσως και λίγο παραπάνω- αυτή τη μέρα και με αυτό τον τρόπο. Ήταν σαν να στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι και να γιόρτασαν όλοι ενωμένοι τη δική μας Πρωτοχρονιά. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμούμε τα ήθη και τα έθιμα που μας άφησαν οι προγονοί μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας.

Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς στον Σύλλογο, όπου μοιράστηκαν γλυκά και πίτα και συνεχίστηκε, στα σπίτια, στα μαγαζιά και στις γειτονιές μέχρι το ξημέρωμα. Πολύ σημαντικό για εμάς, ότι αυτή τη μέρα τη γιόρτασαν ιδιαίτερα και οι γυναίκες μαζεμένες σε παρέες, ελεύθερες να πιουν και να γλεντήσουν, όπως ακριβώς και οι άνδρες. Αυτό συνέβαινε από παλιά στον οικισμό μας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου και το Δ.Σ. στέλνουν τις ευχές τους για μια καλή και φωτεινή χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία σε όλους τους Ρομά.

Οι γυναίκες στο χώρο του Συλλόγου πριν την κοπή
οι ετοιμασίες του τραπεζιού
το τραπέζι ετοιμάζεται !