Εκδηλώσεις
Για το Δροσερό
Όσο ο Σύλλογος εδραιώνεται στο Δροσερό τόσο περισσότερο οι γυναίκες νιώθουν ευθύνη για τους συμπολίτες τους. Εκτός από την εξυπηρέτηση των Δροσεριτών, διοργανώνουν και δράσεις για όλους τους κατοίκους όπως χριστουγεννιάτικο bazaar στις 22/12/2008, συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων και διανομή στους άπορους αλλά και διάφορες γιορτές μέσα στον οικισμό.
Εντερλέζι «Αγιος Γεώργιος»
Το Ederlezi είναι μια γιορτή αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, την οποία γιορτάζουν όλοι οι Ρομά ανά τον κόσμο. Την ημέρα αυτή πραγματοποιείται και το τάμα που έχει κάνει η κάθε οικογένεια για την υγεία ενός παιδιού. Κάθε σπίτι θυσιάζει ένα πρόβατο και από το αίμα του τοποθετούν μια βούλα στο μέτωπο του παιδιού που έχει θεραπευτεί. Η βούλα συμβολίζει το μέλος της οικογένειας για το οποίο γίνεται το τάμα και τα μέλη του οικισμού δίνουν ευχές στο παιδί.
Η γιορτή που άφησε ιστορία στον οικισμό ήταν το Εντερλέζι του 2009. Επισκέφτηκαν τον οικισμό Ξανθιώτες που δεν είχαν έρθει ξανά. Ενδεικτικά μόνο θ’ αναφέρουμε ότι παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων, κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο κ.Ακριτίδης, Προϊστάμενος εισαγγελίας εφετών Ξάνθης. ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Θεολόγος Καλαϊτζής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, κ. Χρίστος Πούλιος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ.Κώστας Αμοιρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Μανόλης Τσέπελης, Γιάννης Χρηστίδης και Χρήστος Μούρκας, από την συμπολίτευση, καθώς και οι κύριοι Σάββας Μελισσόπουλος και Τοπ Ισμέτ από την μείζονα αντιπολίτευση. Επίσης δεν θα μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε την παρουσία του νυν και του πρώην προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, κυρίων Ρωμανίδη Θεόδωρου και Μακρίδη Ελευθέριου, καθώς και άλλων επιφανών συμπολιτών μας, όπως του γνωστού πολιτικού μηχανικού της πόλης μας, κ. Δημήτριου Βορίδη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος μας, με γυναίκες και νεαρά κορίτσια να συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις προετοιμασίες της γιορτής.
Οι γυναίκες του συλλόγου μαγείρεψαν αρνιά όπως συνηθίζεται και έκαναν πιλάφι με μοσχάρι, το λεγόμενο κουρμπάνι, ενώ τα νεαρά κορίτσια ανέλαβαν να στολίσουν τα τραπέζια και να χορέψουν με τις στολές που ράψανε οι γυναίκες ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Στην προετοιμασία συμμετείχαν με ενθουσιασμό όλα τα μέλη, οι μαθητές και οι επισκέπτες.
Τα πεντανόστιμα φαγητά και το γλυκόπιοτο κρασί που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες, από εθελοντές αγόρια και κορίτσια του οικισμού, μαζί με τους ήχους από τις μουσικές που έπαιξαν οι μουσικοί του Δροσερού και ο γνωστός μουσικός Ferus Mustafov, από την ταινία «Ο καιρός των τσιγγάνων», κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στο Δροσερό, ως τις πρωινές ώρες.
Διεθνής Ημέρα των Ρομά, 8 Απριλίου 2015
Την Κυριακή 5 Απριλίου 2015, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας των Ρομά, στον οικισμό.
Η Παγκόσμια ημέρα των Ρομά γιορτάζεται παγκοσμίως από τους Τσιγγάνους κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971, στο οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, από τη διεθνή κοινότητα.
Οι γυναίκες του συλλόγου ετοίμασαν παραδοσιακά τσιγγάνικα φαγητά για τους καλεσμένους και στόλισαν τον χώρο με ζωγραφιές που απεικόνιζαν ήθη και έθιμα των Ρομά.
Τα μικρά παιδιά (έως 5 ετών) υπό την καθοδήγηση του νηπιαγωγού διοργάνωσαν ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα την ισότητα και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, ενώ αγόρια και κορίτσια του οικισμού, μαθητές του 8ου Γυμνασίου διάβασαν εκθέσεις και προτάσεις τους για τον ρατσισμό και την ανέχεια, τις οποίες και παρουσίασαν σε αφίσες που στόλισαν στους τοίχους του συλλόγου. Οι μαθητές αυτοί, συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τέλος, για την σπουδαιότητα αυτής της ημέρας μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Σαμπιχά Σουλεϊμάν, στη Ρομανί, τη γλώσσα των Ρομά, για τον πολιτισμικό πλούτο που έχει η συγκεκριμένη φυλή και την ευθύνη που έχουν οι κάτοικοι του Δροσερού να τον αναδείξουν και να τον διατηρήσουν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό και μουσική όπου συμμετείχε όλος ο οικισμός. Πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος EduRom: Η ενίσχυση των Ρομά στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και στην εργασία μέσα από την εκπαίδευση της οικογένειας.
ΜπαλΠαναίρ(Μπογκορότισα) 28 Αυγούστου
Στις 28 Αύγουστου του 2009 διοργανώθηκε από το σύλλογο γιορτή για την Παναγία με το παλιό ημερολόγιο. Οι γυναίκες μαγείρεψαν πέντε παραδοσιακά φαγητά της ημέρας και γλυκά, τα οποία μοιράστηκαν στους κατοίκους.
Πρωτοχρονιά (Νεβό μπρέςς) με το παλιό ημερολόγιο
Στις 13 Ιανουαρίου κάθε χρόνο γίνεται γιορτή από τα μέλη του συλλόγου για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, με το παλιό ημερολόγιο. Οι γυναίκες μαγειρεύουν φασολάδα, παραδοσιακό πιάτο της ημέρας και για γλυκό μπακλαβά ή κανταΐφι. Τέλος κόβουν βασιλόπιτα, αλλά όχι την συνηθισμένη. Μέσα σε μια πίτα με τυρί και ρύζι, που ψήνεται στην σόμπα και τοποθετούν μέσα χρήματα, όπου ο «τυχερός της χρονιάς» θα το τύχει.
Ανθρώπινη βιβλιοθήκη
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης, «Η ΕΛΠΙΔΑ», οργάνωσε μία πρωτότυπη Βιβλιοθήκη. Οι Ρομά έφηβοι και έφηβες του οικισμού διηγήθηκαν πραγματικές ιστορίες για τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν ως μειονοτική ομάδα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οχτώ μαθητές του Γυμνασίου από το Δροσερό της Ξάνθης γίνονται βιβλία και τολμούν να βγουν από την πόλη τους και να ταξιδέψουν για να ακουστούν, να μιλήσουν για τη ζωή και τις δυσκολίες τους αλλά και να γνωρίσουν ανθρώπους που δύσκολα θα επισκεφθούν το Δροσερό, έναν οικισμό μουσουλμάνων Ρομά της Θράκης. Κάθε παιδί αποτελεί ένα ζωντανό βιβλίο, μια αληθινή ιστορία από την καθημερινότητα του Δροσερού στην Ξάνθη.
Η «Ανθρώπινη βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε στη Ξάνθη στις 21 Ιουνίου του 2015, στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης. Και στην Αθήνα, στις 3 – 4 Σεπτεμβρίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ολλανδική Πρεσβεία.
Στη παρούσα εκδήλωση στην Αθήνα η Αυστραλιανή πρεσβεία πρόσφερε φιλοξενία στα πaιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους φιλοξένησε με πλούσιο πρωινό στην κατοικία του πρέσβη κ. Griffin στην Αθήνα. Τα παιδιά απόλαυσαν το πρωινό και την πισίνα στην οικία του πρέσβη και επιπλέον γεύμα προσφέρθηκε για τα παιδιά από τον πρέσβη κ.Βασίλειο Μπορνόβα.
Τραϊσαράβ- Στο Διάβα των Τσιγγάνων
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010. Ο τίτλος «Τραϊσαράβ», που στη γλώσσα των Ρομά σημαίνει ζω και ελπίζω, είναι ο τίτλος του μουσικοθεατρικού δρώμενου που παρουσίασε ο Σύλλογος Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο «Ελλήνιον», στο Φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στόχος της δράσης, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων των Ρομά.
Η ιστορία της φυλής των τσιγγάνων και η πορεία της στο διάβα των αιώνων, δραματοποιήθηκε μέσα από μια ομάδα παιδιών και εφήβων, με κεντρικό αφηγητή τον δάσκαλό τους. Αφηγήσεις για τη γλώσσα, τη θρησκεία τους, την καθημερινότητά τους, παράλληλα με αναπαράσταση από συνήθειες καθοριστικών στιγμών της ζωής τους: γέννηση, γάμος, θάνατος αλλά και γιορτές όπως το Εντερλέζι, η μεγαλύτερη γιορτή των Ρομά- η γιορτή της άνοιξης. Το δρώμενο προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Οι συντελεστές ήταν: Κείμενα – επιμέλεια: Θεοδώρα Λειψιστινού, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «Ελλήνιον», σκηνοθεσία – παρουσίαση: Ελευθερία Κωστάκη. Στην παράσταση συμμετείχαν και μουσικοί από το Δροσερό Ξάνθης: βιολί, κλαρίνο, τουμπερλέκι: ο Εμρά Αμπεδίνογλου, ο Γκαρίπ Χουσεϊν , ο Σεμπαντίν Ντεμερτζί και τραγούδι, η Φιλιώ Πετροπούλου.
Sar dikav me – «όπως το βλέπω εγώ»
Το 2007, στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, συμμετέχουν οι γυναίκες του συλλόγου πουλώντας κεριά και χειροποίητα καλάθια, ενώ παράλληλα στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας ομάδας παιδιών του συνοικισμού Δροσερού υπό τον τίτλο «Όπως το βλέπω Εγώ». Επίσης ο σύλλογος συμμετείχε και σε άλλες δράσεις, με ισχυρό παρόν στις εκδηλώσεις του ίδιου έτους, καθώς μετά από τρεις μέρες στις 3 Σεπτεμβρίου, στην Σκηνή Νησάκι παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά του Δροσερού και έγινε διήμερη πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου.
- 1η μέρα: Παραστάσεις από τα παιδιά του Δροσερού «Ο Καραγκιόζης Γιατρός» και οι «Τρωαδίτισες» του Ευριπίδη που οργανώθηκε από τον κ.Ιωάννη Βουλτσίδη.
- 2η μέρα: Χορός και κρουστά με δασκάλους Ρομά
Δεντροφύτευση στην μικρή πλατεία του Δροσερού
Στις 20 Μαρτίου 2009, ο Σύλλογος μας, μετά από πρόσκληση της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, πραγματοποίησε δεντροφύτευση στην μικρή πλατεία του Δροσερού. Συμμετείχαν παιδιά του νηπιαγωγείου, δημοτικού και του γυμνασίου που παρακολουθούν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και οι γυναίκες του Συλλόγου
Εκδηλώσεις από χορευτικά συγκροτήματα του Δροσερού
Στις 8- 9 Νοεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ για παιδιά με θέμα: «Γέφυρες Πολιτισμού», «Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο», μετά από συνεργασία του Συλλόγου με την Αναπτυξιακή Ν. Ξάνθης, Α.Ε.
Συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
1. Ο χορός των Τσιγγάνων
Τα κορίτσια του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ» χορεύουν σε δημοφιλείς τσιγγάνικους (και μη!) ρυθμούς και στη συνέχεια διδάσκουν τα μυστικά του χορού τους, στους προσκεκλημένους τους.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά «Η ΕΛΠΙΔΑ» και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και παρουσιάστηκε στο κοινό της Ξάνθης, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, στον πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
2. Αναβίωση του Τσιγγάνικου γάμου
Στα πλαίσια των Λαογραφικών Γιορτών 2009 (43ο Ξανθιώτικο Καρναβάλι) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο Σύλλογος παρουσίασε αναπαράσταση του Τσιγγάνικου Γάμου. Νεαρά κορίτσια και αγόρια από τον οικισμό παρουσίασαν στις 25 Φεβρουαρίου, τα έθιμα του γάμου όπως έχουν μεταφερθεί μέσα από τις γενιές και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Από τη συμφωνία των προξενητών, την προετοιμασία της νύφης και του γαμπρού, ως το σερμπέτι, τη χένα, το χορό των νεόνυμφων και το γλέντι, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την διαδικασία και να «ζήσουν» το γάμο όπως τον βιώνουν οι άνθρωποι του Δροσερού.
Το 2007 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε και το 2008:
«Δράσεις συμβουλευτικής στήριξης γυναικών Ρομά σε θέματα υγιεινής και φροντίδας οικογενειών περιοχής Δροσερού Δήμου Ξάνθης», το οποίο εντάσσεται στο Έργο «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την Ενεργό Συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) του Μέτρου 6 του Άξονα Προτεραιότητας 1 του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Το έργο περιλάμβανε:
- Ενημέρωση όλων των οικογενειών με επιτόπιες επισκέψεις, για την αναγκαιότητα διατήρησης μέτρων σωστής υγιεινής στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο.
- Καταγραφή προβλημάτων υγιεινής και υγείας και παραπομπή σε υγειονομικές υπηρεσίες (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΙΚΑ, κλπ) για αντιμετώπισή τους.
- Παροχή εξοπλισμού πρώτων βοηθειών και προσωπικής υγιεινής σε όλες τις οικογένειες.
- Παροχή συμβουλευτικής στήριξης καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Δημιουργία εκπαιδευτικού βίντεο για πρώτες βοήθειες και τήρηση μέτρων υγιεινής και φροντίδας παιδιών.
Σε συνεργασία με τη Ν.Ε.Λ.Ε. Ξάνθης, ο Σύλλογος οργάνωσε μαζί με το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, από τον Μάιο του 2006, ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που περιλάμβαναν κυκλοφοριακή αγωγή, αγωγή υγείας και εκμάθηση κρουστών μουσικών οργάνων.
Ακολούθησε θεατρική παράσταση- διασκευή της «ΕΙΡΗΝΗΣ», του Αριστοφάνη από τους μικρούς και πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς από το Δροσερό, που ενθουσίασε αλλά και συγκίνησε το πολυπληθές κοινό, ενώ το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης προσέφερε στους συμμετέχοντες, κράνη μοτοσικλετών για την οδική τους ασφάλεια και κουτιά πρώτων βοηθειών και φαρμάκων.
Σώμα Ελληνίδων οδηγών
Για τη χρονιά 2014, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Οδηγισμού από το τοπικό Παράρτημα Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το Δροσερό Ξάνθης στις 12 Νοεμβρίου. Ο διαφορετικός αυτός εορτασμός, περιλάμβανε πολλή διασκέδαση και παιχνίδι με τα παιδιά του οικισμού. Συμμετείχαν σε πολλά παιχνίδια και διδάχτηκαν μαθήματα Ρομανί στα παιδιά μέλη των οδηγών Ξάνθης. Δημιούργησαν καινούριες φιλίες και αναθερμάνθηκαν οι παλαιότερες.