27 12 2018 Ανακοίνωση για επίσκεψη του Μάρκου Μπόλαρη στο χώρο του Συλλόγου μας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Στις 27 Δεκεμβρίου το 2018 επισκέφτηκε τον χώρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» ο Yπουργός εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης. Συζήτησε με την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά, για τα προβλήματα που υπάρχουν στον οικισμό αλλά και για τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Σύλλογος αυτό τον καιρό και καταβάλλει προσπάθειες για να τα επιλύσει.
Παιδικός Σταθμός στον οικισμό δεν υπάρχει και ποτέ κανένα παιδί δεν έχει φοιτήσει σε κάποιον από τους Δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς της Ξάνθης. Η μονή παρόμοια εμπειρία που έχουν τα παιδιά είναι από το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που λειτουργεί κατά καιρούς ο Σύλλογος από προγράμματα μεγάλων Ιδρυμάτων, όπως είναι το Ίδρυμα του Σταύρου Νιάρχου και του Μποδοσάκη αλλά και από ιδιώτες, κ. Λεβέντης Παπαλεξόπουλος, και Πρεσβείες. Ο οικισμός παραλληλίζεται ως ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου κάποιοι κάνουν τα πάντα για μη βγουν οι κάτοικοι έξω από το Δροσερό.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο ενημερώθηκε ο Υπουργός είναι για την έλλειψη αστικής συγκοινωνίας. Μια «πολυτέλεια» που έχει κάθε Έλληνας Πολίτης. Δε ζητάμε να είναι δωρεάν, ο καθένας θα πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου. Πρέπει επιτέλους οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στο Νοσοκομείο. Και το πιο σημαντικό, να βοηθήσουμε τα 18 παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή σε λύκειο μέσα στην Ξάνθη και περπατούν καθημερινά περίπου 5 χλμ. Χρειάζονται ένα 20θέσιο λεωφορείο για τη μετακίνηση τους, κάτι για το οποίο ο Δήμος και η Περιφέρεια δε προσφέρονται. Το ευχάριστο είναι ότι το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου προσφέρει ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας για αυτά τα παιδιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο που προσφέρει τον χώρο.
Συζητήθηκε το πρόγραμμα που είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, για την ολοκλήρωση δικτύων υποδομής οικισμού Δροσερού. Η σύνδεση στο δίκτυο Λυμάτων – Ομβρίων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ας έλαβαν οι τοπικοί άρχοντες για το συγκεκριμένο έργο 2.082.357,13 €. Δεν έχει συνδεθεί κανένα σπίτι, ούτε καν τα σχολεία τα οποία έχουν ακόμη βόθρους ! Οι κάτοικοι ωστόσο, χρωστούν τόσο στη ΔΕΥΑΞ, όσο και στη ΔΕΗ, ποσά που δε ταιριάζουν σε ένα νοικοκυριό, που δεν έχει καν τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφαλτόστρωση, που δόθηκαν επίσης υπέρογκα ποσά και δεν υπάρχει. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο οικισμός είναι εκτός Σχεδίου Πόλης και δε μπορεί να τους ελέγξει κανείς για το τι υλοποίησαν και τι όχι.
Δυστυχώς για την νεολαία δεν υπάρχει τίποτα στον οικισμό. Ούτε κάποιος χώρος, ούτε η δυνατότητα να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα. Το κράτος συνεχώς παραμελεί αυτά τα παιδιά αλλά απαιτεί υποδειγματική συμπεριφορά από αυτά !
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε με τον Υπουργό είναι η εργασία. Ποιος ενδιαφέρεται για αυτές τις οικογένειες που δεν εργάζονται; Πλέον ο οικισμός έχει φτάσει τα 8.293 άτομα. Οι κάτοικοι πέρα από υποχρεώσεις έχουν και ανάγκες. Να υπήρχε έστω ένα κέντρο υγείας ή ένα ασθενοφόρο για τις πρώτες βοήθειες για τα περιστατικά που συμβαίνουν και δε προλαβαίνουν να φτάσουν καν μέχρι το Νοσοκομείο. Αντί αυτού, υπάρχουν μόνο διάφορα κέντρα που κανένας από τους κατοίκους δε γνωρίζει για το καθένα τι δράσεις και καθήκοντα έχει.