Δελτίο τύπου για ζωντανό βιβλίο

  • από

3-6.9.2014 για τη δράση Ζωντανό Βιβλίο στην Αθήνα

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ρομα Γυναικών Δροσερού Ξάνθης, η «ΕΛΠΙΔΑ», σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Θ.Α και με τη βοήθεια του Ρομά δασκάλου του οικισμού Γ.Α, οργανώνει μία πρωτότυπη Βιβλιοθήκη στην Αθήνα με ζωντανά βιβλία, έφηβους και έφηβες από τον οικισμό Δροσερού. Έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» μας την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2014. και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ώρες  5.00-8.00 μ.μ.στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα (Ηρακλείδων 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση μετρό: Κεραμικός) καθώς και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ώρες 5.00-8.00 μ.μ. στην Ολλανδική Πρεσβεία (Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7). Οι Ρομά έφηβοι και έφηβες του οικισμού διηγούνται πραγματικές ιστορίες τους για τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν ως μειονοτική ομάδα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ελάτε να τους/ις διαβάσετε μέσα από μία δεκαπεντάλεπτη συζήτηση μαζί τους. Είναι ευκαιρία να τους/ις ρωτήσετε: «Πώς είναι να είσαι εσύ;»

Και μετά την εκδήλωση:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

«Η ΕΛΠΙΔΑ»

______________________________________________________________________________

                                                                                                                        8/5/2015

                                                                                        Αριθ. Πρωτοκόλλου 15

Πριν από ένα μήνα περίπου πραγματοποιήσαμε μία πολύ πετυχημένη εκδήλωση που λεγόταν «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη». Σε αυτήν την εκδήλωση συμμετείχαν 8 έφηβοι και έφηβες από τον οικισμό μας, το Δροσερό, και είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά στη ζωή τους (!) να αρθρώσουν λόγο και να μιλήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά μίλησαν για τη φτώχεια, το ρατσισμό, τον αναλφαβητισμό, την περιθωριοποίηση κλπ. μέσα από δικές τους πραγματικές ιστορίες, γεγονότα της ζωής τους. Κάθε παιδί ήταν σαν ένα ανθρώπινο βιβλίο που ο αναγνώστης είχε την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία του και να συζητήσει μαζί του γι’ αυτήν. Εκτός από το ότι αυτό ήταν μία πολύ ιδιαίτερη ευκαιρία να βγουν τα παιδιά μας από το Δροσερό και για πρώτη φορά (!) να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους εκτός οικισμού, ήταν και μία φοβερή πρόκληση για μας να ευαισθητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο της Ξάνθης για τα προβλήματα των Ρομά.

Επειδή η εκδήλωση αυτή είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο της Ξάνθης και από όσα μας έγραφαν στο φύλλο αξιολόγησης της εκδήλωσης αυτοί που συμμετείχαν καταλάβαμε ότι τους άρεσε ιδιαίτερα που άκουσαν πραγματικές ιστορίες, καθημερινά γεγονότα από τη ζωή των παιδιών και όλη η προσπάθεια τους συγκίνησε (μάλιστα μας πρότειναν οι υπεύθυνοι του δημόσιου χώρου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση να την επαναλάβουμε, μιας και είχαμε μεγάλη προσέλευση και πολλοί δεν πρόλαβαν να ¨διαβάσουν τα ανθρώπινα βιβλία¨, τους εφήβους και τις έφηβες μας), σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ όμορφο αυτή η εκδήλωση να ταξιδέψει και στην πρωτεύουσα. Από τη μία πλευρά, οι έφηβοι και οι έφηβες θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό εκτός Δροσερού και να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικά άτομα, από την άλλη πλευρά, πολύς κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα των Ρομά μέσα από πραγματικές ιστορίες και συζήτηση με τα παιδιά, με τη νέα γενιά, που ζητάμε από αυτήν και επιζητούμε για αυτήν κάτι καλύτερο. Ήρθε ο καιρός γι’ αυτό που θέλαμε, να μιλήσουν νέες φωνές εκτός από τη Σαμπιχά.