Δράσεις

Δράσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη φάση για την φυσική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Οι δυνατότητες μάθησης των ανθρώπων μπορεί να συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά όχι στην ένταση που αποδεικνύεται κατά τα έτη μεταξύ 3 και 5. Έχοντας αυτό κατά νου, τα μικρά παιδιά χρειάζονται θετικές εμπειρίες πρώιμης εκμάθησης για να βοηθηθεί η πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη , γεγονός που θέτει τα θεμέλια για την μετέπειτα σχολική επιτυχία.

Ως εκ τούτου, αυτό το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης για παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών έχει προγραμματιστεί να προετοιμάσει τα παιδιά μας για είσοδο τους στο δημοτικό σχολείο, επειδή μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει παιδικός σταθμός στον οικισμό και το υπάρχον νηπιαγωγείο φιλοξενεί πολύ λίγα παιδιά και δεν επαρκεί. Η δράση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα μικρά παιδιά να είναι σε ένα δομημένο περιβάλλον, με χρώματα, ήχους, υφές ποικίλες δραστηριότητες και βιβλία. Τα παιδιά αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ωραία συζήτηση, γενναία ομιλία, καλοί τρόποι, συνεργασία και λειτουργία σε ομάδα. Για τη δράση αυτή από το 2006 μέχρι και σήμερα απασχολούνται 2 εξειδικευμένους εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το είδος της εκπαίδευσης, και τέσσερις μεσολαβητές από εμάς με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των παιδιών με τους δασκάλους (οι οποίοι είναι μη-Ρομά).

Γιορτή του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για την 25η Μαρτίου

Μέσα από τη δράση αυτή τα παιδιά εξοικειώνονται με την ακοή και την χρήση ελληνική γλώσσας, κλειδί για τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο αλλά και συνηθίζουν να βρίσκονται σταδιακά με τρόπο παιγνιώδη, σε ένα τόπο εκτός σπιτιού, ώστε να διασφαλιστεί η φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο αργότερα. Επιπλέον, τα παιδιά στην «δημιουργική αυτή απασχόληση» αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, αναγκαία προαπαιτούμε να για την έναρξη του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού, πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους στα ελληνικά και εμπλουτίζουν τα ερεθίσματα τους, μαθαίνουν τα χρώματα τα σχήματα, τις εποχές τους μήνες, τις μέρες της βδομάδας, τα μέλη του σώματος και επιπλέον να συνεργάζονται, να πειθαρχούν και να παίζουν σε μικρές ομάδες. Επίσης, εξοικειώνονται και με κανόνες υγιεινής και μαθαίνουν να διατρέφονται υγιεινά και σωστά, καθώς παρέχονται γεύματα. Τα παιδιά έχουν ένα υγιεινό κολατσιό και υγιεινό και θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα, στοιχεία που σε πολλές οικογένειες δεν είναι δυνατό να παραχθούν και το φαγητό μαγειρεύεται από τα μέλη του Συλλόγου στην κουζίνα που διαθέτει ο Σύλλογος.

Δραστηριότητες με τους μικρούς μας φίλους, 2013

Το 2019 και μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού του οικισμού, ξεκίνησε να λειτουργεί για 103 παιδιά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στο χώρο του Συλλόγου μας,  ηλικίας 4 – 6 ετών με στόχο να προετοιμαστούν να ενταχθούν σε Δημόσια Νηπιαγωγεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

Τα παιδιά του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης με τις μεσολαβήτριες, 2019

 

Με τα δωράκια τους στην αποκριάτικη γιορτή

Στη δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, να εξοικειώνονται με την έννοια των γιορτών, να διασκεδάζουν και να κοινωνικοποιούνται.

Καλοκαιρινή γιορτή


Κλόουν στην καλοκαιρινή γιορτή, το 2013


Παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους με αερόστατο, 2013

Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη, για τα παιδιά του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά ηλικίας Δημοτικού, όπου είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες με παιδιά Ρομά και μη Ρομά από διάφορες περιοχές της Θράκης.

Εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη

Ενισχυτική διδασκαλία

Οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου ενισχύθηκαν στην φοίτηση στο σχολείο και αυξήθηκε το ποσοστό φοίτησης, μετά από τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, απαραίτητα σε τρίγλωσσα παιδιά, που ανήκουν σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα. Τα τμήματα για μαθητές όλων των τάξεων δημοτικού και γυμνασίου διαμορφώθηκαν με ευελιξία, ανάλογα με την τάξη αλλά και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Γλώσσα, μαθηματικά ακόμα και αγγλικά διδάσκονται στο χώρο του Συλλόγου. Επιπλέον, βλέποντας την προσπάθεια αυτή πολλοί έφηβοι που είχαν αφήσει το σχολείο επέστρεψαν στην αίθουσα και προετοιμάζονται με ανάλογα μαθήματα για τις εξετάσεις προκειμένου να λάβουν απολυτήριο Δημοτικού.

 

Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας Δ’ Δημοτικού, 2015

Αρωγός της προσπάθειας για ενισχυτική διδασκαλεία, είναι το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α). Για το σχολικό έτος 2018 -2019, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν μαθήματα για παιδιά Λυκείου, με στόχο να τους βοηθήσουμε να περάσουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευσης.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Ο Σύλλογος, για να επιβραβεύσει την προσπάθεια των μαθητών αλλά και να φροντίσει για την κοινωνικοποίησή τους έξω από τον οικισμό, οργανώνει εξωσχολικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Οι Δροσερίτες βγαίνουν από τον οικισμό να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση των παιδιών τους, «Ο Καραγκιόζης Γιατρός», οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που οργανώθηκαν από τον κ. Ιωάννη Βουλτσίδη και τη σύζυγό του, ιδιοκτήτη του «Μικρού διάκοσμου» καθώς και συναυλία παραδοσιακής ρομανέ μουσικής στις γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης

Κατά τη διάρκεια των προβών, στο χώρο του Συλλόγου μας, με τον κ. Ιωάννη Βουλτσίδη, 2007.

Από τον κ. Ιωάννη Βουλτσίδη: «Το 2007, με τον σύλλογο ΡΟΜ Δροσερού Ξάνθης “η Ελπίδα” δημιουργήσαμε μια θεατρική ομάδα αρχαίου δράματος που ανέβασε τις Τρωαδίτισες στο επίσημο πρόγραμμα στις γιορτές παλιάς Ξάνθης που διοργανώνει ο δήμος, φτιάξαμε θίασο Καραγκιόζη  όπου τα ίδια τα παιδιά ανέβασαν τον Καραγκιόζη  γιατρό, δημιούργησαν μουσικό γκρουπάκι στον ίδιο σύλλογο, ομάδα ζωγραφικής και χοροθεάτρου.»

Οι Ξανθιώτες βλέπουν το Δροσερό μέσα από φωτογραφίες που τράβηξαν τα ίδια τα παιδιά. Το θέμα τους η οικογένειά τους, τα σπίτια τους, η γειτονιά τους και η πόλη τους. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης κατά τη διάρκεια των Γιορτών της Παλιάς Πόλης.

Σε ομάδες ταξιδεύουν στην Κομοτηνή για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ μουσικής, επισκέπτονται τον Ιππικό Όμιλο του οικισμού Γκιώνα του Δήμου Αβδήρων, πηγαίνουν σινεμά και κατασκήνωση για διακοπές το καλοκαίρι και παρακολουθούν θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στην Καβάλα. Επιπλέον από το 2006, κάθε Σάββατο οι μικροί φίλοι του συλλόγου παρακολουθούν προβολή ταινιών στους χώρους του συλλόγου, όπου λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη.

Κάποιες εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται, όπως οι σχολικές γιορτές, χειμώνα και καλοκαίρι. Αγαπημένες δράσεις των παιδιών ήταν η εκδρομή των νηπίων στο μουσείο φυσικής ιστορίας, αλλά και στη θάλασσα που τα περισσότερα επισκέπτονταν για πρώτη φορά.

Εκδρομή στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης

Επίσης, ο σύλλογος μας σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο «Αντίρροπον» στέλνει παιδιά, το καλοκαίρι του 2008 και 2009 για δέκα μέρες στην κατασκήνωση «Παιδική εξοχή», στην Νέα Μάκρη Αλεξανδρούπολης, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα καινούργιο μέρος, να γνωρίσουν και να κάνουν καινούριους φίλους αλλά και να περάσουν δημιουργικά και ξέγνοιαστα.

Παιχνίδια στη θάλασσα

Ενώ για το διάστημα 2007 -2008, η Έλλη και η Νεφέλη, εθελόντριες του συλλόγου από την Αθήνα, διοργανώνουν παιδικά παιχνίδια και κατασκευές κούκλας με τα παιδιά του οικισμού.

Η κατασκευή κούκλας από τους μικρούς μας φίλους

Μαθήματα σκάκι

Στο χώρο του συλλόγου μας τις χρονιές 2014 – 2015 γινόταν μαθήματα σκακιού από τον Σύλλογο Σκακιστών της Ξάνθης

Μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Τα παιδιά του οικισμού ηλικίας 8 – 16 ετών είχαν τις χρονιές 2018 – 2019 για πρώτη φορά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική. Ο πρώτος κύκλος ρομποτικής με lego έχει θέμα το «ΔΙΑΣΤΗΜΑ», με την υποστήριξη του TechLAB Ξάνθης.

ΥΓΕΙΑ

  • Συνεργασία με την «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Για όλες τις δράσεις με την «Αποστολή ΆΝΘΡΩΠΟΣ, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές ιατρούς με υπεύθυνο τον κ. Περγάμαλη, Παιδοχειρούργος, τη συμμετοχή των εθελοντών ΕΠΑΣ, των βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείο Ξάνθης και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αναστάσιο Μπαμπαλίδη. Την Δρ. Υπατία Δούση – Αναγνωστοπούλου, την ΜΚΟ «Keys of change». Επίσης ευχαριστούμε, την κα. Βίκυ Ψαθά, οφθαλμίατρο, τον κ. Ιάκωβο Φυτανίδη, ωτορινολαρυγγολόγο, την κα. Μαρία Κιάφφα, παιδοκαρδιολόγο. Τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν Ξάνθης, κ. Αδαμίδη Δ. για την πολύτιμη βοήθεια του.  Την κα. Εύη Χαρανά και το νοσηλευτικό προσωπικό από την Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης. Τέλος ευχαριστούμε το νοσοκομείο ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ και την εταιρεία GE Healthcare, για την παραχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο κ. Γιώργος Περγάμαλης, η κα. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, ο κ. Αδαμίδης και τους υπόλοιπους εθελοντές με την πρόεδρο του Συλλόγου, κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά


Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά μαζί με την κα. Εύη Χαρανά και τις εθελόντριες νοσηλεύτριες

  • Διοργάνωση εμβολιασμών σε παιδιά, από κλιμάκιο εθελοντών του Οργανισμού «Οι Γιατροί του Κόσμου»

Οι «Γιατροί του Κόσμου» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», επισκέφτηκαν τα Δημοτικά σχολεία του οικισμού, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010, με σκοπό τον εμβολιασμό των παιδιών Δροσερού. Συμμετείχαν παιδίατροι, νοσηλευτές και διοικητικοί.

Απόκομμα από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 10.7.2007

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σεμινάριο Ψυχολογικής Υποστήριξης από UNESCO

Στις 27-28.3.2013 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του συλλόγου μας συνεδρίες με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της παρενόχλησης και βίας κατά των γυναικών» που διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΕΥΕ-ΓΓΙΦ).

Οι γυναίκες παρουσιάζουν τι έγραψαν για την βία, όπως τους ζητήθηκε από την ψυχολόγο.

 

Οι γυναίκες παρακολουθούν μία από τις συνεδρίες του προγράμματος.

Οι γυναίκες στα θρανία

Οι γυναίκες του Συλλόγου, είτε έφηβες ήδη μητέρες, είτε μεγαλύτερες, ξεκίνησαν να διδάσκονται γραφή και ανάγνωση και δεν ήταν λίγες αυτές που κρατούσαν μολύβι για πρώτη φορά. Όσο τα παιδιά ήταν απασχολημένα με τα δικά τους μαθήματα, οργανώνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας ήδη από το 2006. Επίσης, σε συνεργασία με την Οικοκυρική Σχολή της Ξάνθης, ο Σύλλογος υλοποίησε επιμορφωτικά προγράμματα για τις γυναίκες του οικισμού, που αφορούσαν σε μαθήματα κοπτικής – ραπτικής, μαγειρικής και κανόνων υγιεινής στην κουζίνα.

Μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Επιπλέον, από πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ., τριάντα γυναίκες συμμετείχαν σε σεμινάριο μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής, ενώ για πάνω από 60 νεαρά κορίτσια και περίπου 40 γυναίκες διοργανώθηκαν μαθήματα κομμωτικής και αισθητικής με εκπαιδεύτρια την κα. Βουλκίδου, ιδιοκτήτρια σχολής κομμωτικής και επαγγελματικού μακιγιάζ στην Ξάνθη.

Μαθήματα κομμωτικής και αισθητικής με την κα.Βουλκίδου, ιδιοκτήτρια σχολής κομμωτικής και επαγγελματικού μακιγιάζ στην Ξάνθη (2006-07)


Τα κεριά από το «Σεμινάριο Κηροπλαστικής» προς πώληση στις γιορτές παλιάς πόλης της Ξάνθης


Φωτογραφία από τα κεριά που φτιάξανε οι γυναίκες.

Με τη συμβολή της Ν.Ε.Λ.Ε. και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης έγιναν επιμορφωτικά προγράμματα το 2006 και το 2007 όπως «Αγωγή Υγείας», «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», «Σεμινάριο Κηροπλαστικής», «Σεμινάριο Ζωγραφικής». Επιπλέον, σε συνεργασία με τα Κ.Δ.Β.Μ. (Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) πραγματοποιήθηκαν το 2008 τα προγράμματα «Εκπαίδευση τσιγγάνων Ι ΙΙ», πρόγραμμα “Τοπική ιστορία”, “Δημιουργία τοπικής εφημερίδας” πρόγραμμα διάρκειας 25 ωρών που οδήγησε και στην παραγωγή πολλών κειμένων της ιστοσελίδας του συλλόγου και δυο κύκλοι προγράμματος ελληνικής γλώσσας και κοινωνικής υποστήριξης με θέμα “Εκπαίδευση και υποστήριξη γονέων Τσιγγάνων” διάρκειας 200 ωρών. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν το 2009, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 50 ωρών “Εγώ, Εσύ, Εμείς”, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξίδι στη Γλώσσα ΙΙ” και το 2013 και το 2014 προγράμματα διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας με το πρόγραμμα «Γλωσσικές δεξιότητες Τσιγγάνων Ι».

Επίσης, το 2011 και το 2012 διευρύνθηκαν οι συνεργασίες του συλλόγου, και έγιναν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε γυναίκες του οικισμού από το Ι.Μ.Χ.Α. (Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου). Οι προσπάθειες αυτές που ξεκίνησαν το 2006 και γινόταν για κάθε χρόνο, δυνάμωσαν και ευοδώθηκαν όταν το σχολικό έτος 2014-2015, 30 γυναίκες του οικισμού συμμετείχαν με επιτυχία σε εξετάσεις και απόκτησαν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα παρακολούθησαν μαθήματα αγγλικής γλώσσας και συνεδρίες συμβουλευτικής, στο χώρο του συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για απόκτηση απολυτήριο δημοτικού που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση ΠΕ Ξάνθης.

Βέβαια και για τις γυναίκες του συλλόγου γίνονται εξωμαθησιακές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε περιπάτους και εκδρομές, αλλά και σε συναυλίες. Έξι λεωφορεία μισθωμένα από το σύλλογο, μετέφεραν γυναίκες του οικισμού, μέλη του συλλόγου στην Κομοτηνή για να παρακολουθήσαν το «Balkan bus ethnic festival» και συγκεκριμένα τη συναυλία της Εzma Redzepova, διάσημη Ρομά τραγουδίστρια από τα Σκόπια, που έχει βραβευτεί για την ανθρωπιστική της δράση. Στο φεστιβάλ αυτό, που έγινε στις 1-3 Ιουνίου 2007 συμμετείχαν και μουσικοί του Δροσερού, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν πολλές εκδρομές για τις γυναίκες τόσο στην θάλασσα, όσο και στην πόλη της Καβάλας. Επίσης πολλά μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν την πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης, προκειμένου να παρακολουθήσουν στην πολυτεχνική σχολή την προβολή της ταινίας «latsodrom».

 

Στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, κατά τη προβολή της ταινίας

Επίσης, τα μέλη του συλλόγου παρακολουθούν και συναυλίες, όπως τη συναυλία της κας. Αρβανιτάκη στην Κομοτηνή στις 6/3/2015, προκειμένου οι γυναίκες να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην συναυλία της κας. Αρβανιτάκη στην Κομοτηνή στις 6.3.2015

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας το 2015, 50 μέλη του συλλόγου για πρώτη φορά παρακολούθησαν εκδήλωση μαζί με μη Ρομά γυναίκες και συγκεκριμένα την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο ΝΑΤΑΣΑ με θέμα «Η Γυναίκα στην Οικονομική Κρίση».

Η σοροπτιμιστική ένωση Ελλάδος, ο σοροπτιμιστικός όμιλος Ξάνθης και οι σοροπτιμιστικοί όμιλοι Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την εκδήλωση με ομιλήτριες:

  • Μαίρη Σαμαρτζίδου, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος: «Ημέρα της Γυναίκας: ένας σημαντικός θεσμός για το πιο σημαντικό μέλος της κοινωνίας»
  • Αλεξία Γκιρτζίκη, Δημοτική Σύμβουλος: «Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Ξάνθης και οι Υπηρεσίες που προσφέρουν στις γυναίκες των κοινωνικών ευπαθών ομάδων»
  • Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Ελπίδα»: «Ο Γυναικείος Σύλλογος Δροσερού Ελπίδα και οι δράσεις του»
  • Αθηνά Πετζουρίδου, Ψυχολόγος: «Η ψυχολογία της γυναίκας στην περίοδοτης οικονομικής κρίσης»
  • Ειρήνη Κατσιλίδου, Εκπρόσωπος INE-ΓΣΕΕ: «Εργασία και Γυναίκα»

Η κα. Σουλεϊμάν Σαμπιχά με τις υπόλοιπες ομιλήτριες της εκδήλωσης

Κοινωνική προσφορά του Συλλόγου στους κατοίκους του οικισμού

Η απόσταση του οικισμού από το κέντρο της Ξάνθης και η έλλειψη συγκοινωνίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν στην ελληνική γλώσσα, αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια  και καθοδήγηση σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του. Στον Σύλλογο φτάνουν συνεχώς, διάφορες υποθέσεις για τις οποίες προσπαθεί να βρει λύση. Πιο συγκεκριμένα, μερικές από τις καθημερινές δράσεις του Συλλόγου για θέματα ατομικά είναι:

  • Τηλέφωνα για ιατρικά ραντεβού περιστατικών σε Ιατρεία και Νοσοκομεία, όχι μόνο της Ξάνθης,
  • επικοινωνία και συνεργασία με τον Μουφτή για τις υποθέσεις γάμων και διαζυγίων,
  • βοήθεια στους γονείς για τις εγγραφές/ μεταγραφές των παιδιών τους στα σχολεία,
  • επικοινωνία με Πρωτοδικεία- Πταισματοδικεία για ενημέρωση υποθέσεων που φτάνουν στον σύλλογο και οι άνθρωποι δε μπορούν να διαβάσουν ούτε το κλητήριο, ώστε να γνωρίζουν ότι είναι υπόδικοι για διάφορα θέματα και επιμέλειας παιδιών,
  • αιτήσεις για τα διάφορα επιδόματα και επικοινωνία με σχετικές υπηρεσίες και λογιστές και συλλογή σχετικών δικαιολογητικών,
  • ανανεώσεις σε κάρτες ΟΑΕΔ,
  • κάλυψη βασικών αναγκών ( γάλα, πάνες, ρούχα) σε παιδάκια που έχουν ανάγκη σε συνεργασία με ιδιώτες,
  • επικοινωνία με στρατοδικείο για τη θητεία παιδιών του οικισμού, αφού ο οικισμός βρίσκεται εκτός σχέδιο πόλης και η αλληλογραφία πολλές φορές δε φτάνει στα σπίτια,
  • επικοινωνία με δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, υπουργεία, πρεσβείες και προξενεία του εξωτερικού, για υποθέσεις που ήταν απαραίτητο,
  • επικοινωνία με αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα παιδιών με ειδικές ανάγκες και βοήθεια για την εγγραφή τους σε ειδικά σχολεία στην πόλη της Ξάνθης.

Πέρα από το να συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα έγγραφα, να συμπληρώνουμε αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, ο Σύλλογος πολλές φορές συνοδεύει αυτούς τους ανθρώπους, όπου κρίνει απαραίτητο. Ο Σύλλογος φροντίζει την κάθε υπόθεση μέχρι να κλείσει. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και φροντίζουμε να ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους για τα δικαιώματα τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Αλλά και για το σύνολο του οικισμού ο Σύλλογος φροντίζει :

  • να ενταχθεί ο οικισμός στο σχέδιο πόλης και να τακτοποιηθούν τα σπίτια των κατοίκων που θεωρούνται αυθαίρετα
  • για τη σύνδεση του οικισμού με δίκτυα απορροής όμβριων υδάτων και αποχέτευσης, ένα έργο το οποίο εγκρίθηκε με το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και οι κάτοικοι δε το γνώριζαν. Ο σύλλογος όχι μόνο το έκανε γνωστό αλλά είναι σε συνεχείς επαφές για την ολοκλήρωσή του.
  • για τη συγκοινωνιακή σύνδεση του οικισμού με το κέντρο της Ξάνθης και το Γενικό Νοσοκομείο.

Ο Σύλλογος στην ουσία, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να διεκδικήσει ότι λείπει από τον οικισμό και είναι απαραίτητο για την αξιοπρεπή ζωή των κατοίκων.

Αστική Συγκοινωνία

Ο Σύλλογος μας, από την αρχή λειτουργίας του, προσπαθεί να συνδέσει τον οικισμό με το κέντρο της πόλης και το Νοσοκομείο με αστική συγκοινωνία, στέλνοντας αιτήματα προς όλους τους Αρμόδιους Φορείς. Με την πιο πρόσφατη προσπάθεια, να είναι στις 13.6.2019 προς το Δήμαρχο Ξάνθης, όπου του εξηγούμε την αναγκαιότητα τοποθέτησης λεωφορείων. Το αίτημα μας, έχει διαβιβαστεί προς το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ξάνθης Α.Ε και αναμένουμε για ενέργειες.

Παρέμβαση Εισαγγελέα και επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών  Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», το 2018 ξεκινάει την απογραφή του πληθυσμού με σκοπό να συγκεντρώσει πέρα από ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, περιλαμβανομένου και της σχολικής διαρροής. Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της απογραφής, ο Σύλλογος αποφασίζει να ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Εκπροσώπηση του Συλλόγου στον Εισαγγελέα είναι η πρόεδρος, μαζί με τη νηπιαγωγό και τη διοικητική υποστήριξη του Συλλόγου.

Μετά από δύο συναντήσεις στον Εισαγγελέα και την ενημέρωση του για το πρόβλημα, της σχολικής διαρροής και της μη εγγραφής παιδιών τόσο στα σχολεία του Δροσερού όσο και στης Ξάνθης, λόγω μη επαρκών θέσεων στα σχολεία της πόλης της Ξάνθης. Σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής, κλήθηκε στις 7.9.2018 ενώπιον του Εισαγγελέα η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Ξάνθης. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης όρισε τη συνάντηση «Ειρηνευτική επίλυση διαφορών». Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές και ενημέρωσε την Αναπληρώτρια Διευθύντρια για τους νόμους όπου πρέπει να εφαρμόζονται  το ίδιο για όλα τα παιδιά, χωρίς καμία εξαίρεση και ζήτησε να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από τις 2 πλευρές και με τις διευθύντριες των σχολείων του οικισμού ώστε μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, να έχουν εγγραφεί όλα τα παιδιά και να μη μείνει κανένα εκτός εκπαίδευσης.

Στις 13.9.2018 επισκέπτεται τον χώρο του Συλλόγου μας και τα σχολεία του οικισμού, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κος Γεώργιος Αγγελόπουλος, μετά από το σχετικό αίτημα που έστειλε ο Σύλλογος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, πραγματοποίησε σύσκεψη με τους Συλλόγους Διδασκόντων και των δύο Δημοτικών Σχολείων παρόντων του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, της προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το κτιριακό ζήτημα στα ανωτέρω δύο Δημοτικά Σχολεία και θέματα φοίτησης των μαθητών. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. επισκέφθηκε το παρακείμενο 15ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνεχίζουν να παρακολουθούν το ζήτημα μέσω από το Συλλόγου και προσπαθούν να βοηθήσουν στο να βρεθούν μόνιμες λύσεις.

Απογραφή Πληθυσμού 2018

Το 2018, ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε για δεύτερη φορά, μετά το 2007, την ποιοτική και ποσοτική απογραφή του πληθυσμού του οικισμού μας.

Ο γενικός σκοπός της απογραφής ήταν να μελετηθεί η ισχύουσα κατάσταση της σχολικής φοίτησης, οι συνθήκες διαβίωσης, οι υποδομές των οικιών και του οικισμού οι αιτίες της σχολικής διαρροής και της σχολικής αποτυχίας των παιδιών Ρομά του οικισμού, ώστε εν συνεχεία να προταθούν από το σύλλογο κάποιες καλές πρακτικές, για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως

  1. εντατική ενισχυτική διδασκαλία,
  2. ολιγομελή τμήματα των 15 μαθητών,
  3. παράλληλη στήριξη,
  4. παρέμβαση κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικών λειτουργών τόσο στο σχολείο όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον,
  5. και τελικά η οριστική λύση του ζητήματος είναι να φοιτούν τα παιδιά του οικισμού σε σχολεία της πόλης της Ξάνθης για να ενταχθούν στη κοινωνία και να έχουν ίσο επίπεδο εκπαίδευσης

Βάσει αποτελεσμάτων της απογραφής, μέχρι και το μήνα Σεπτέμβριο, ο συνολικός πληθυσμός που καταγράψαμε είναι 8.293 άτομα. Μπορέσαμε να καταγράψουμε τουλάχιστον άλλες 300 οικογένειες – με κατά μέσο όρο 3 παιδιά και 2 παππούδες – που βρίσκονται σε άλλες πόλεις στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για λόγους εργασίας ή προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης (φεύγουν και επιστρέφουν, δεν εγκαταλείπουν μόνιμα τον οικισμό).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
Ενήλικες
Στους καταλόγους με στοιχεία1.443
Κάτοικοι τρίτης ηλικίας που διαμένουν

με τις οικογένειες των παιδιών τους (κατά μέσο όρο)

1.000
Αντρόγυνα χωρίς παιδιά (80 με 2 ενήλικες)160
Ενήλικες που δήλωσαν μόνο τον αριθμό των παιδιών τους

(151, με 1 σύζυγο και 2 παππούδες κατά μέσο όρο)

604
Απλή προφορική μαρτυρία για το πόσοι ενήλικες ζουν στο σπίτι.271
Οικογένειες που λείπουν εσωτερικό/εξωτερικό

(300, με 2 γονείς και 2 παππούδες κατά μέσο όρο)

1.200
Οικογένειες που δεν ήθελαν να δώσουν κανένα στοιχείο

για αριθμό ενηλίκων και τέκνων (10, με 2 γονείς, 2 παππούδες  κατά μέσο όρο)

40
ΣΥΝΟΛΟ4.718
Παιδιά
Στους καταλόγους  (0-2 ετών με στοιχεία 261, χωρίς στοιχεία 63)324
Στους καταλόγους  (3-17 ετών με στοιχεία 1.630, χωρίς στοιχεία 421)2.051
Λείπουν στο εσωτερικό/εξωτερικό900
Οικογένειες που δεν ήθελαν να δώσουν κανένα στοιχείο για αριθμό

ενηλίκων και τέκνων (10, με 3 παιδιά κατά μέσο όρο)

300
ΣΥΝΟΛΟ3.575
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ8.293

 

Οι επιμέρους στόχοι της απογραφής ήταν: 1) η συστηματική απογραφή του πληθυσμού, με βαρύτητα στις οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με εξακριβωμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμα και ημερομηνίες γέννησης) από επίσημα έγγραφα (ταυτότητες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικά γέννησης, βιβλιάρια υγείας), 2) η καταμέτρηση των παιδιών που: α. φοιτούν σε σχολική τάξη σύμφωνα με την ηλικία τους, β. φοιτούν σε σχολική τάξη μικρότερη της ηλικίας τους, γ. δε φοιτούν φέτος στο σχολείο, δ. δε φοίτησαν ποτέ στο σχολείο, 3) η καταγραφή προφορικών μαρτυριών των γονέων, που αποφασίζουν να μη στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο σχολείο, για τους λόγους που παίρνουν αυτήν την απόφαση, 4) η συλλογή υπογεγραμμένων υπεύθυνων δηλώσεων από γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία εκτός οικισμού και 5) τελικός στόχος, να γίνει μία συγκριτική μελέτη της συνολικής φοίτησης και των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων του οικισμού με τα σχολεία της πόλης της Ξάνθης.

Προεκλογική Εκστρατεία

Για τις δημοτικές εκλογές και τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου του 2019, ο Σύλλογος αποφάσισε να «δημιουργήσει» μια αφίσα για την ενημέρωση των κατοίκων του οικισμού και όχι μόνο, για την ορθή άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους.

Η αφίσα συνοδευόταν και από ένα δελτίο τύπου.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ», ως δική του συμβολή στις δημοτικές εκλογές και τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αποφάσισε να εκδώσει μια αφίσα διαφορετική από τις γνωστές…

Καλούμε τους συντοπίτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, χωρίς να επηρεάζονται από διάφορους γνωστούς παράγοντες που όλα αυτά τα χρόνια μας αντιμετώπιζαν απλώς σαν ψήφους και ενδιαφερόντουσαν μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα !

Ενημερώνουμε και αυτούς τους παράγοντες να μείνουν μακριά από το Δροσερό!

Όποιος προσπαθήσει να ναυλώσει πούλμαν για να φέρει ψηφοφόρους από αλλού, θα πρέπει να δικαιολογήσει μέχρι δεκάρας την προέλευση των χρημάτων του !

Όποιος προσπαθήσει να ασκήσει με παράνομους τρόπους επιρροή στους εκλογείς θα έχει και τις νόμιμες συνέπειες !!!

Ενδιαφέρει όλους η τήρηση της νομιμότητας και πιο πολύ από όλους ενδιαφέρει τον σύλλογο μας που ιδρύθηκε για να δώσει μια νέα προοπτική  και μέλλον στην σκληρά ταλαιπωρημένη κοινωνία μας.

Έργα Υποδομών

Συνεργασία Συλλόγου με τη Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης

Πινακίδα Έργου στην είσοδο του οικισμού.

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος στο γραφείου του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, στις 23.1.2019 για να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον οικισμού στο δίκτυο λυμάτων ομβρίων, ορίστηκε ημερομηνία αυτοψίας.

Επιτελείο της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης επισκέφθηκε τον Σύλλογο και τον Οικισμό του Δροσερού, στις 20.2.2019, για να πραγματοποιήσουν την αυτοψία και να μπορέσουν να απαντήσουν πιο ολοκληρωμένα στα αιτήματα του Συλλόγου προς την Υπηρεσία τους.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος κ. Μαρίνος Σδρέβανος, ο τεχνικός Διευθυντής κ. Δημήτρης Λεπίδας και ο κ. Κομνηνός και 2 εργάτες. Έγινε περιήγηση στον οικισμό και καταγραφή προβλημάτων και λαθών.

Γίνεται μια κοινή προσπάθεια και από τις 2 πλευρές, για να γίνουν έργα σύνδεσης των σπιτιών στο δίκτυο υποδομής όπου υπάρχει και να συμπληρωθεί το δίκτυο λυμάτων ομβρίων, όπου δε πραγματοποιήθηκε.

Μια πρωτοβουλία για συνεργασία του Συλλόγου, μετά από το τελευταίο workshop που συμμετείχε τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες, με στόχο να διεκδικήσει ότι ορίζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την ισότητα των Ρομά και την ένταξη τους, πριν αναγκαστεί ο σύλλογος να απευθυνθεί στον εισαγγελέα και σε αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς κινδυνεύει λόγω της έλλειψης υποδομών η δημόσια υγεία των κατοίκων του οικισμού.

 

Συνεργείο της ΔΕΥΑΞ για έργα καθαρισμού του δικτύου, μετά την αυτοψία.

Ασφαλτόστρωση

Το 2009, μετά την εκδήλωση της γιορτής του Ederlezi ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, τότε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δρομολόγησε να ξεκινήσουν τα έργα ασφαλτοστρώσεων μετά από πολλά αιτήματα που έστειλε ο Σύλλογος στους αρμόδιους Φορείς καθώς είχε δημοσιευτεί ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα στο Δροσερό, όμως στην επίσκεψη του, με αφορμή την εκδήλωση, διαπίστωσε και ο ίδιος τις ελλείψεις που υπήρχαν και την αναγκαιότητα έργων.

Πλατεία Δροσερού

Ο Σύλλογος μας διαμεσολάβησε μέσω αιτημάτων, προς τον Δήμο Ξάνθη. Κατόπιν αιτήματος, επιτελείο από Αρχιτέκτονες Μηχανικούς και Απόφοιτους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ), ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας στις 19.11.2007 με σκοπό να διερευνήσουν το μέρος για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του οικισμού, να επεξεργαστούν την πρόταση και να προχωρήσουν στην ανάπλαση της  πλατείας. Έτσι, λίγους μήνες μετά, ολοκληρώθηκε η μακέτα με την αναπαράσταση της πλατείας του Δροσερού.

Η μακέτα για την πλατεία του οικισμού.

Επαφές:

Εάν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα σχετικά με τον σύλλογο και τις δραστηριότητες του ή να ενισχύσετε την προσπάθειά μας επικοινωνήστε μαζί μας: sullogoselpida@gmail.com ή στο +302541063630, +306942673785